- ایران دومین تولیدکننده بزرگ خرما در جهان است.
- سال گذشته یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن خرما در کشور تولید شد که هر ساله بین ۲۰ تا ۳۰ درصد آن به کشورهای هدف صادر میشود.
- سرانه مصرف خرما در کشور نزدیک به هشت کیلوگرم برای هر نفر برآورد شده است.
به گزارش بازاروما، رییس انجمن ملی خرما ایران با بیان اینکه پارسال صادرات خرما ایران۴۰۰ میلیون دلار ارزآوری برای کشور به همراه داشت، گفت:«این صنعت ظرفیت ارزآوری سالیانه یک میلیارد دلاری را دارد».
محسن رشیدفرخی در نشست خبری درباره وضعیت صادرات این محصول، گفت:«سال گذشته یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن خرما در کشور تولید شد که هر ساله بین ۲۰ تا ۳۰ درصد آن به کشورهای هدف صادر میشود».
ایران رتبه دوم تولید خرما جهان را دارد.
رییس انجمن ملی خرما ایران با اشاره به اینکه ایران رتبه دوم تولید خرما جهان را دارد، گفت:«از ۷۵ مقصد صادراتی خرمای ایران، بیشترین صادرات به کشورهای امریکا و چین انجام میشود».
او گفت:«براساس آمارها، خرمای مورد نیاز کشور تامین است و سرانه مصرف کشور نزدیک به هشت کیلوگرم برای هر نفر برآورد شده است. صنعت خرما ایران برای ۱.۵ میلیون نفر اشتغال مستقیم و برای چهار میلیون نفر اشتغال غیرمستقیم ایجاد کرده است که حمایت از این صنعت علاوه بر افزایش اشتغالزایی و حفظ تولید میتواند در افزایش ارزآوری به کشور اثرگذار باشد».
رشیدفرخی، یکی از مشکلات این بخش را تصمیمگیریهای خلقالساعه در بحث ممنوعیت صادرات دانست و گفت:«میزان تولید کشور بیش از نیاز داخلی است بنابراین ما در هیچ مقطع زمانی دچار کمبود برای عرضه این محصول در بازار داخلی نشدهایم، اما هر ساله برای ماه رمضان ممنوعیت صادرات اعمال میشود که این امر به ضرر بازار است».
او درباره قیمتگذاری خرما گفت:«قیمت خرما باید مبتنی بر نرخ تورم و افزایش هزینههای تولید محاسبه شود و قیمتگذاری دستوری برای خرید یا فروش آن معنا ندارد».
به گفته رشیدفرخی، اکنون در کشور ۵۰۰ رقم خرما وجود دارد که ۱۸ رقم آن خرما تجاری است.
او با بیان اینکه بین ۶۰ تا ۶۵ درصد نخیلات کشور غرقابی است، این فرایند را فاجعه دانست و گفت:«با توجه به خشکسالیهای پیدرپی و تنش آبی اکثر استانهای خرماخیز کشور از جمله استان کرمان با مشکل جدی کم آبی روبهرو هستند که این امر میتواند کاهش تولید را در پی داشته باشد».
منبع: ایرنا