- بر اساس گزارش مرکز پژوهشهای مجلس نرخ بدمسکنی به ۵۵ درصد رسیده است.
- شهرداری تهران ایده ساخت آپارتمانهای ۲۵ متری را برای افزایش قدرت خرید، پیشنهاد داد.
- مجلس آپارتمان ۲۵ متری را متضاد با ارزشهای زندگی خانوادگی و اسلامی میداند!
به گزارش بازاروما؛ ماجرای خانههای ۲۵ متری اولین بار از سوی شهرداری و در سال ۱۳۹۸ مطرح شد و هیاهوی زیادی برپا کرد. در آن زمان شهرداری تهران با اشاره به کاهش قدرت خرید مردم و البته الگوی مصرف بازار مسکن در ایران توضیح داده بود که فرهنگ سکونت در خانههای بزرگ مقیاس در شرایطی است که در کشورهای پیشرفته آپارتمانهای کوچک بسیار رواج دارد.
پس از آن یکی از مدیران سازمان نوسازی تهران هم به دفاع از این ایده پرداخته و به تسنیم گفته بود که در بسیاری کشورهای جهان عرضه مسکن معمولا حدود پنج درصد بیشتر از تقاضا است اما در تهران اختلاف معناداری بین عرضه و تقاضا وجود دارد زیرا سالانه ۶۰ هزار مسکن تولید میشود در حالی که ۱۵۰ هزار تقاضا وجود دارد و اشاره کرده بود که کاهش قدرت خرید موجب شده است که مردم نتوانند همان تعداد واحدهای مسکونی عرضه شده را هم خریداری کنند و بازار راکد باشد.
از نظر مدیران شهری یکی از دلایل کاهش قدرت خرید مردم کمبود واحدهای کوچک متراژ یا ریز قواره است.
مدیران شهری تهران توضیح دادند که باید برای همه افراد و گروههایی که در شهر زندگی و کار میکنند باید امکان سکونت هم فراهم باشد. این در شرایطی است که گروه زیادی از ساکنان تهران به خاطر بالا رفتن بدون برنامه مساحت واحد مسکونی امکان تأمین مسکن را از دست دادهاند و برنامه مسکن کوچک مقیاس با این هدف مطرح شد که در کنار مسکنی که به صورت رایج در شهر ساخته میشود و افرادی که توانایی خرید آن را دارند، امکانی برای گروههایی که توان مالی کمتری دارند در همه جای شهر تأمین شود تا آنها هم واحد مسکونی را متناسب با استطاعت خود داشته باشند.
مدیران شهری تهران معتقد بودند که مساله خانههای کوچک در جهان بسیار جا افتاده است و حتی مسابقاتی برای معماران بینالمللی در زمینه طراحی مسکن کوچک وجود دارد.
آنها همچنین تاکید میکردند که در قوانین کشور محدودیت خاصی برای متراژ خانه تعیین نشده و بنا به تعریفی که از واحد مسکونی در مقررات ملی ساختمان آمده است، هیچ اشارهای به مساحت خانه وجود ندارد. از این گذشته در طرح جامع شهر تهران هم حداقل سرانه زیربنای مسکن ۱۷.۵ مترمربع است.
حالا اما نتایج گزارش اخیر مرکز پژوهشهای مجلس نشان میدهد که بیش از نیمی از جمعیت کشور درگیر بدمسکنی هستند. طبق این گزارش نرخ بدمسکنی در کشور به ۵۵ درصد رسیده که این میزان بیشترین سطح فقر مسکن نسبت به سالهای گذشته است.
با وجود این، غلامرضا شریعتی، عضو کمیسیون عمران مجلس به بازاروما میگوید که طرح ساخت مسکن کوچک متراژ منتفی شده است.
او توضیح میدهد که این طرح در کمیسیون عمران مجلس مطرح شد و بحثهای زیادی پیرامون آن شکل گرفت اما اکثریت نمایندگان معتقد بودند که این ایده مناسبتی با زندگی خانوادگی و ارزشهای اخلاقی و اسلامی جامعه ایرانی ندارد و از دستور بررسی خارج شد.
به گفته شریعتی نمایندگان مجلس معتقد هستند که اینگونه طرحها باید با فرهنگ کشورهای مختلف همخوانی داشته باشد.
بنابراین به نظر میرسد با خارج شدن برنامه ساخت مسکن ریزقواره از دستور کار مجلس و دولت به دنبال راهکار جایگزین دیگری برای حل مشکل مسکن باشند.