به گزارش بازاروما؛ معامله گران بازار مسکن می گویند که قیمت ملک در ایران تابعی از نرخ دلار است. بررسی تغییرات قیمت مسکن و نرخ دلار نشان می دهد که در یک دهه گذشته بهای هر مترمربع مسکن بین یک هزار تا یک هزار و ۷۰۰ دلار در نوسان بوده است.
به عنوان مثال در سال ۹۲ که میانگین قیمت مسکن متری سه میلیون و ۹۵۰ هزار تومان بود، میانگین بهای هر اسکناس دلار سه هزار و ۵۶۱ تومان ثبت شده است و به این ترتیب قیمت ارزی هر مترمربع مسکن در سال ۹۲ حدود یک هزار و ۱۰۹ دلار است.
این نسبت در سالهای بعدی هم تکرار می شود. در سال ۹۳ مطابق با اعلام دفتر برنامه ریزی و اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی میانگین بهای هر مترمربع مسکن به چهار میلیون و ۱۳۶ هزار تومان رسید در حالی که میانگین نرخ دلار سه هزار و ۵۰ تومان بود.
بهای دلاری هر مترمربع مسکن در سال ۹۳ حدود یک هزار و ۳۵۶ دلار می شود.
در سال ۹۴ میانگین قیمت مسکن چهار میلیون و ۱۶۸ هزار تومان و متوسط بهای دلار سه هزار و ۳۴۶ تومان بود. قیمت دلاری هر مترمربع مسکن در آن سال یک هزار و ۲۴۵ دلار تمام می شود و در سال ۹۵ که متوسط قیمت هر مترمربع مسکن چهار میلیون و ۳۷۲ هزار تومان و نرخ دلار سه هزار و ۴۶۷ تومان ثبت شده است، قیمت دلاری هر مترمربع مسکن یک هزار و ۲۶۱ دلار در می آید. سال ۹۶ میانگین قیمت هرمترمربع مسکن چهار میلیون و ۸۱۶ هزار تومان و قیمت دلار سه هزار و ۷۵۶ تومان گزارش شده است. بنابراین قیمت دلاری هر متر ملک یک هزار و ۲۸۲ دلار می شود.
به همین ترتیب در سال ۹۷ میانگین قیمت ریالی هر مترمربع مسکن هشت میلیون و ۲۴۱ هزار تومان و قیمت دلار در آن سال چهار هزار و ۹۵۴ تومان بود. بنابراین ارزش دلاری هر مترمربع مسکن یک هزار و ۶۶۳ دلار بوده است.
در سال ۹۸ هر متر ملک حدود ۱۳ میلیون و ۳۳۰ هزار تومان و نرخ دلار ۱۳ هزار و ۹۶ تومان بوده و ارزش دلاری هر متر مسکن یک هزار و ۱۷ دلار تمام شده است و در سال ۹۹ متوسط بهای یک متر مسکن حدود ۲۴ میلیون و ۲۹ هزار تومان و قیمت دلار ۱۵ هزار و ۵۴۸ تومان بود و ارزش دلاری هر مترمربع مسکن به یک هزار و ۵۴۵ تومان می رسید.
بالاخره این قاعده در سال ۱۴۰۰ هم تکرار می شود و در حالی که متوسط قیمت هر مترمربع ملک حدود ۳۱ میلیون و ۲۹۶ هزار تومان و میانگین بهای دلار ۲۴ هزار و ۹۹۴ تومان بود، ارزش دلاری هر مترمربع مسکن یک هزار و ۲۵۲ دلار تمام شده است. در سال ۱۴۰۱ هم متوسط قیمت مسکن حدود ۴۶ میلیون تومان و میانگین قیمت دلار ۳۷ هزار و ۵۲۵ تومان بود و ارزش دلاری هر مترمربع ملک یک هزار و ۲۲۵ دلار می شود.
مقایسه نسبت تغییرات دلار در یک دهه گذشته و نسبت تغییرات بهای مسکن در این دوره زمانی هم نشان می دهد که بین این دو متغیر همبستگی وجود دارد. در شرایطی که قیمت مسکن در یک دهه گذشته ۱۱.۶ برابر شده، قیمت دلار در این زمان ۱۰.۵ برابر شده است. با تمام اینها دولت اخیرا لایحه ای را به مجلس فرستاده که به گفته خودش بر اساس آن مالیات سنگینی از معاملات سوداگرانه ملک دریافت کند.
در همین زمینه نوروزی، سرپرست دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی گفته است که “بر اساس لایحهای که در دولت تصویب شده، معاملات مکرر مسکن مشمول ۶۰ درصد مالیات میشود. به طوری که اگر فردی ملکی را خریداری کند و زیر یک سال آن را بفروشد، مشمول ۶۰ درصد مالیات میشود و این مالیات از مابهالتفاوت سود خرید و فروش مسکن، گرفته می شود.”
به گفته این مقام مسئول “مالیات سال دوم معامله ۴۰ درصد، سال سوم ۲۰ درصد، سال چهارم ۱۰ درصد و سال پنجم ۵ درصد میشود و در واقع این مالیات برای افرادی است که در کوتاهمدت وارد بازار مسکن میشوند و در این بازار اخلال ایجاد میکنند.”
لایحه ای که البته به نظر نمی رسد گره ای از کار فرو بسته بازار مسکن باز کرده و ملک را از حالت کالای سرمایه ای خارج کند.
بیت الله ستاریان، کارشناس اقتصاد مسکن به بازاروما می گوید که بازار مسکن جدای از اقتصاد کلان کشور نیست و مشکل بازار مسکن مانند تمام بخش های اقتصاد زمانی حل می شود که تورم دو رقمی مهار شود و سقوط ارزش پول متوقف شود.
به گفته او زمانی که سقوط ارزش پول کنترل شود افراد دلیل و انگیزه ای ندارند که برای حفظ ارزش سرمایه خود به خرید انواع کالا و از جمله مسکن روی بیاورند و این کالا از حالت کالای مصرفی به حالت کالای سرمایه ای تبدیل شود.