- بیشترین جستوجو یک سال گذشته ایرانیان در گوگل بازار طلا بوده است.
- رتبه دوم جستوجو به بازار ارز میرسد.
- بازار مسکن و بورس نیز رتبه سوم و چهارم بیشترین جستوجو را در یک سال گذشته داشته است.
به گزارش بازاروما، تورم دو رقمی طولانیمدت در اقتصاد ایران باعث شده تا هر ایرانی بهدنبال راهچارهای برای فرار از کاهش ارزش پول خود باشد. در این میان از آنجاییکه سپردهگذاری در بانک، سودی پایینتر از نرخ تورم دارد، بسیاری از ایرانیان بهدنبال سرمایهگذاری در بازارهای دارایی هستند که ارزش آن همزمان با نرخ تورم رشد میکند.
اما سرمایهگذاری در هر یک از این بازارها نیاز به میزان مشخصی سرمایه دارد. بهعنوان مثال، سرمایهگذاری در بازار مسکن نیازمند سرمایه بالایی است؛ ولی در نقطه مقابل، سرمایهگذاری در بازارهایی مانند بورس و ارز، با هر میزان سرمایهای ممکن است. سرمایهگذاری در بازارهایی مانند خودرو نیازمند سرمایه کمتری نسبت به مسکن میباشد؛ اما با این حال، سرمایه مورد نیاز برای فعالیت در آن همچنان بالا است.
تبدیل کالاهایی مانند خودرو و مسکن از کالاهای مصرفی به سرمایهای، یکی از معلولهای نرخ بالای تورم، نرخ بهره حقیقی منفی، و موانع بسیار بر سر راه تولید است؛ بهعنوان مثال، نظام مالیاتی در ایران بهگونهای است که فعالیتهای کارآفرینانه را تنبیه و فعالیتهای سوداگرایانه را تشویق میکند؛ اما چطور میتوان علایق مردم به سرمایهگذاری در بازارهای مختلف را تشخیص داد.
چگونه علایق سرمایهگذاری مردم را رهگیری کنیم؟
پاسخ دادن به این سوال از راههای مختلفی امکانپذیر است. مراکز معتبر در سرتاسر دنیا، از روشهایی مانند نظرسنجی از فعالین اقتصادی، نظرسنجی از گروهی از مردم، بررسی کلمات بهکار رفته در مجلات معتبر اقتصادی، بررسی نتایج جستوجو در فضای مجازی به تحلیل علایق سرمایهگذاری مردم میپردازند.
بهعنوان مثال، برخی از مراکز معتبر در سرتاسر دنیا و ایران، نظرسنجیهایی را در وبسایت خود قرار میدهند تا دنبالکنندگان نظر خود را در مورد بازارهای دارایی در بازه زمانی مشخص شده اعلام کنند. برای بررسی تخصصیتر، برخی از مراکز اقدام به نظرسنجی از گروهی خاص میکنند. بهعنوان مثال، در نظرسنجی آنان از فعالین بازارهای دارایی و یا فعالین اقتصادی سوال میشود.
بسیاری از مراکز نیز از طریق بررسی عناوین بهکار رفته در مجلات و وبسایتهای خبری، و یا استفاده از نتایج جستوجو در یک موقعیت مکانی و بازه زمانی مشخص شده به علایق سرمایهگذاری مردم پی میبرند. از این روش در بسیاری از پایاننامهها و مقالات علمی نیز استفاده میشود. در نهایت نتایج حاصل از روشهای فوق، دید جالبی نسبت به علایق مردم به بازارهای دارایی نشان میدهد که میتواند سرمایهگذاران و سایر گروههایی که به سرمایهگذاری علاقهمند هستند را در سرمایهگذاری و کسب بازدهی بیشتر یاری کند. این نتایج همچنین میتواند برای سیاستگذار اقتصادی نیز مفید واقع شود.
ایرانیان در ۱۲ماه گذشته به کدام بازار بیشتر علاقه داشتند؟
1. بازار طلا
دادههای گوگل نشان میدهد ایرانیان در بازه زمانی دیماه سال ۱۴۰۱ الی دیماه سال ۱۴۰۲، بیشترین جستوجو را در مورد بازار طلا داشتهاند. دادههای مقایسهای گوگل، نتایج را بر اساس میزان محبوبیت، در بازهای بین ۰ تا ۱۰۰ نشان میدهد؛ هرچه عدد به ۱۰۰ نزدیکتر باشد، در مقایسه با سایرین از محبوبیت بیشتری برخوردار است. از سوی دیگر، هرچه امتیاز پایینتر باشد، محبوبیت آن عبارت در موتور جستوجوی گوگل پایینتر بوده است.
میانگین امتیاز کلیدواژه قیمت طلا در بازه زمانی مشخص شده، ۴۲ بوده است. همچنین جستوجوی کلیدواژه قیمت طلا در ماههای بهمن و اسفند سال ۱۴۰۱ و همچنین مهر و خرداد سال ۱۴۰۲، بهصورت ناگهانی افزایش یافته است. این مسئله نشان میدهد توجه جستوجوکنندگان ایرانی در تاریخهای ذکر شده، بهطور ناگهانی به بازار طلا جذب شده است.
2. بازار ارز
پس از بازار طلا، بیشترین جستوجوی ایرانیان در مورد بازار ارز بوده است. برای نشان دادن علاقه ایرانیان به بازار ارز، از کلیدواژه دلار استفاده شده است. میانگین امتیاز کلیدواژه دلار در بازه زمانی ذکر شده، ۱۹ بوده است. همچنین جستوجوی کلیدواژه دلار در ماههای بهمن و اسفند سال ۱۴۰۱ و همچنین مهر و خرداد سال ۱۴۰۲، بهصورت ناگهانی افزایش یافته است. این مسئله نشان میدهد توجه جستوجوکنندگان ایرانی در تاریخهای ذکر شده، بهطور ناگهانی به بازار دلار جذب شده است.
جستوجوی بالای مردم در مورد بازار طلا و ارز در بازه زمانی ذکر شده، میتواند نشان انتظارات تورمی بیشتر در این بازارها، نسبت به سایر بازارها باشد.
3. بازار مسکن
پس از بازار طلا و ارز، بیشترین جستوجوی مردم مربوط به بازار مسکن بوده است. میانگین امتیاز کلیدواژه مسکن در بازه زمانی ذکر شده، ۸ بوده است. همچنین جستوجوی کلیدواژه مسکن در ماههای فروردین، خرداد و دیماه سال ۱۴۰۲، بهطور ناگهانی افزایش داشته است. این مسئله نشان میدهد توجه جستوجوکنندگان ایرانی در تاریخهای ذکر شده، بهطور ناگهانی به بازار مسکن جذب شده است.
4. بازار بورس
بیشترین جستوجوی مردم با اختلاف کمی نسبت به بازار مسکن، مربوط به بازار بورس است. میانگین امتیاز کلیدواژه بورس در بازه زمانی ذکر شده ۶ بوده است. همچنین جستوجوی کلیدواژه بورس در ماههای دی و بهمن سال ۱۴۰۱ و همچنین ماههای فروردین و اردیبهشت سال ۱۴۰۲ رشد ناگهانی داشته است. این مسئله نشان میدهد توجه جستوجوکنندگان ایرانی در تاریخهای ذکر شده، بهطور ناگهانی به بازار بورس جذب شده است.
5. بازار رمزارزها
برای بررسی میزان علاقه مردم به سرمایهگذاری در بازار رمزارزها، از کلیدواژه بیتکوین استفاده شده است. نتایج نشان میدهد مردم جستوجوی بسیار پایین برای بیتکوین در ۱۲ماه گذشته داشتهاند. شاید بتوان پایین بودن این میزان جستوجو را از طریق افزایش نرخ بهره فدرال رزرو و سختتر شدن سرمایهگذاری در این بازار برای ایرانیان توضیح داد.
6. بازار خودرو
از طرفی بازار خودرو از نتایج فوق حذف شده است. دلیل آن این است که خودرو بیشتر از سایر موارد ذکر شده جنبه مصرفی دارد. با این حال، نباید از کارکرد سرمایهای آن صرفنظر کرد. در صورتی که بیتکوین را از نتایج جستوجو حذف کرده و کلیدواژه قیمت خودرو را اضافه کنیم، خودرو پس از بازار طلا و ارز، در جایگاه سوم علایق ایرانیان برای سرمایهگذاری قرار میگیرد.
کدام استانها بیشتر برای طلا جستوجو میکنند؟
بیشترین محبوبیت برای کلیدواژه قیمت طلا در ایران، بهترتیب مربوط به استانهای لرستان، چهار محال و بختیاری، ایلام، همدان و کهگیلویه و بویر احمد است. استانهای هرمزگان، سیستان و بلوچستان، خوزستان، فارس، و مازندران، کمترین جستوجو برای کلیدواژه قیمت طلا را داشتهاند.
کدام استانها بیشتر برای دلار جستوجو میکنند؟
بیشترین محبوبیت برای کلیدواژه دلار در ایران، بهترتیب مربوط به استانهای مازندران، تهران، آذربایجان غربی، گیلان و خوزستان است. استانهای زنجان، چهار محال و بختیاری، لرستان، کهگیلویه و بویر احمد و قزوین، کمترین جستوجو برای کلیدواژه دلار را داشتهاند.
کدام استانها بیشتر برای مسکن جستوجو میکنند؟
بیشترین محبوبیت برای کلیدواژه مسکن در ایران، بهترتیب مربوط به استانهای قم، سیستان و بلوچستان، هرمزگان، خوزستان و خراسان جنوبی است. استانهای آذربایجان غربی، لرستان، ایلام، آذربایجان شرقی و مازندران، کمترین جستوجو برای کلیدواژه مسکن را داشتهاند.
کدام استانها بیشتر برای بورس جستوجو میکنند؟
بیشترین محبوبیت برای کلیدواژه بورس در ایران، بهترتیب مربوط به استانهای زنجان، تهران، سمنان، البرز و قزوین است. استانهای چهار محال و بختیاری، کردستان، قم، همدان و ایلام، کمترین جستوجو برای کلیدواژه بورس را داشتهاند.
کدام استانها بیشتر برای بیتکوین جستوجو میکنند؟
بیشترین محبوبیت برای کلیدواژه بیتکوین در ایران، بهترتیب مربوط به استانهای خوزستان، هرمزگان، کردستان، آذربایجان غربی و بوشهر است. استانهای سمنان، قم، خراسان جنوبی، تهران و کهگیلویه و بویر احمد، کمترین جستوجو برای کلیدواژه بیتکوین را داشتهاند.
کدام استانها بیشتر برای خودرو جستوجو میکنند؟
بیشترین محبوبیت برای کلیدواژه قیمت خودرو در ایران، بهترتیب مربوط به استانهای اردبیل، خراسان جنوبی، خراسان شمالی، کرمان و آذربایجان غربی است. استانهای قم، تهران، اصفهان، آذربایجان شرقی و خراسان رضوی، کمترین جستوجو برای کلیدواژه قیمت خودرو را داشتهاند.
نظرسنجیها چه میگوید؟
طبق گزارش مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران، از بین ۱۲ هزار نفر موجود در نظرسنجی این مرکز، ۳۳.۳ درصد پاسخ دادهاند که ترجیح میدهند پسانداز خود را در بازار زمین و مسکن سرمایهگذاری کنند. ۲۰.۷ درصد از شرکتکنندگان ترجیح میدهند تا پساندازشان را در طلا و سکه سرمایهگذاری کنند. ۱۵.۲ درصد سرمایهگذاری در بانک، و ۲.۷ درصد دلار و ارز را ترجیح میدهند. همچنین ۲.۷ درصد از شرکتکنندگان به سرمایهگذاری در بازار خودرو، ۱.۳ درصد در بازار بورس و ۱.۳ درصد در رمزارزها و بازارهای جهانی تمایل به سرمایهگذاری دارند.
چرا مردم به سرمایهگذاری در بازار مسکن و طلا علاقه دارند؟
چه در نتایج جستوجو و چه در نظرسنجی مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران، مسکن و طلا جزو علاقهمندیهای مردم برای سرمایهگذاری بهشمار میرود. دلیل آن این است که این دو بازار شناختهشدهترین بازار برای ایرانیها بهشمار میروند. از سوی دیگر، ریسک سرمایهگذاری در بازار رمز ارزها و بورس، علیرغم بازدهی آن بالاست.
سرمایهگذاری در بازار خودرو نیز نیازمند سرمایه و دانش مرتبط با خودرو است. سرمایهگذاری در بازار مسکن نیاز به سرمایه بسیار بالایی دارد، اما رشد قیمتی بالای آن در یک دهه گذشته و همچنین جنبه مصرفی آن، ایرانیان را به سرمایهگذاری در این بازار علاقهمند میکند. بازار سکه و طلا نیز بهدلیل اینکه میتوان با سرمایه اندکی در آن سرمایهگذاری کرد بازاری محبوب برای حفظ ارزش پول است.
بازدهی در کدام بازار بیشتر بوده است؟
بر اساس دادههای شبکه اطلاعرسانی طلا و ارز، قیمت ربع سکه در پایان آذرماه سال ۱۴۰۲ به میزان ۱۳.۴ درصد نسبت به اسفندماه سال ۱۴۰۱ کاهش یافته؛ ضمن اینکه در بازه زمانی مشابه، قیمت طلا در بازار آمریکا رشدی ۴.۵۲ درصدی را تجربه کرده است. همچنین طلای ۱۸ عیار در بازار ایران کاهشی ۶.۶۹ درصدی را تجربه کرده است.
بیشترین بازدهی، مربوط به بیتکوین است. در بازه زمانی ذکر شده، بازدهی بیتکوین ۵۷.۸ درصد است. البته باید توجه داشت ریسک سرمایهگذاری در این بازار بسیار بالاست. همچنین در میان بازارهای داخلی بیشترین بازدهی مربوط به مسکن و بورس میباشد. در حالی که نرخ دلار کاهشی ۷.۱ درصدی را تجربه کرده، قیمت مسکن ۱۳.۵ درصد و شاخص کل بورس ۱۲.۷ درصد رشد داشته است.
در عین حال با توجه به نرخ بهره ۲۰ درصدی، سرمایهگذاری در بانک در بازه زمانی ذکر شده ۱۵ درصد بازدهی به همراه داشته است. همچنین طبق گزارش مرکز آمار ایران، شاخص قیمت مصرفکننده در بازه زمانی پایان اسفندماه سال ۱۴۰۱ الی پایان آذرماه سال ۱۴۰۲، از ۱۷۴.۱ به ۲۱۷ رسیده و رشدی ۲۴.۶ درصدی را تجربه کرده است. در واقع میتوان گفت بازارهای داخلی در سال ۱۴۰۲ تا کنون نسبت به نرخ تورم رشد پایینتری را تجربه کردهاند.
منبع: اقتصادآنلاین
برای مطالعه بیشتر گزارش ایرانیان با چقدر درآمد احساس خوشحالی میکنند؟ پیشنهاد میشود.