- قیمت دلار 350 تومان ارزانتر روز گذشته شد.
- دلار در بازار آزاد تهران 51 هزار و 850 تومان معامله میشود.
- فاصله نرخ دلار با حباب آن بر اساس درهم کم شده است.
به گزارش بازاروما، روز گذشته ریل صعود بازار ارز در واکنش به ادامه درگیریهای نظامی در غزه و تشدید تنشها در خاورمیانه بار دیگر به صدا درآمد. در کمتر از یک ماه گذشته این دومین بار است که کانال 52 هزار تومان برای دلار فعال میشود. در روز شنبه 6 آبان هر اسکناس دلار با نرخ 51 هزار و 700 تومان به بازار آمد؛ در میانه بازار به 52 هزار و 200 تومان رسید و در معاملات پشتخطی با قیمت 52 هزار و 150 تومان به کار خود پایان داد. دلار در بازار هرات با قیمت 51 هزار و 600 تومان و در بازار سلیمانیه با قیمت 52 هزار و 150 تومان بسته شد. البته دلار هرات در ساعاتی کانال 52 هزار تومان را هم لمس کرد و مجددا به کانال پایینتر برگشت.
در اولین روز هفته بالاترین قیمت درهم امارات 14 هزار و 300 تومان و پایینترین قیمت آن 14 هزار و 100 تومان گزارش شد. ارز دیجیتال تتر نیز با ارزش 52 هزار تومان به بازار آمد و با 52 هزار و 200 تومان بازار را ترک کرد. کاهش فاصله قیمت دلار تهران و تتر امکان نزول اسکناس آمریکایی را در بازار روز یکشنبه محتمل میکند. بهطورکلی بازار ارز در مقابل خبرهای جنگی و موضعگیریهای مقامات واکنش هیجانی دارد و فعالان بازار برای برگشت دلار به کانال پایینتر یا پیشرفت آن به کانال بالاتر همنظر نیستند.
دلار در محاصره سیگنالها
روز گذشته خاندوزی، وزیر اقتصاد گفت: «در جنگ اخیر فلسطین، رسانههای بیگانه تلاش میکنند بگویند نرخ ارز در سال ۱۴۰۳ به عدد مشخصی میرسد تا ذهنیت فعالان تجاری و اقتصادی را تحتتاثیر قرار دهند. در این بخش مقداری آسیبپذیری و شکنندگی وجود دارد که نباید بگذاریم مرجعیت به تریبونهای بیگانه برسد.»
باید متذکر شد جنگ اسرائیل و حماس همچنان ادامه دارد و شب گذشته نیز اسرئیل حملات هوایی دیگری در شمال غزه انجام داد. مسئله برجام همچنان نامشخص مانده و تحریمهای جدید بر علیه ایران به بهانه ارتباط ایران با عملیات طوفان الاقصی وضع شده است. در کنار سیگنالهای منفی باید اشاره کرد بعد از سال ۹۷ میانگین تورم ایران به بالای ۴۰ درصد رسید. بسیاری از اقتصاددانان عقیده دارند که با ادامه وضعیت فعلی ایران دچار ابرتورم خواهد شد.
علینقی مشایخی، اقتصاددان و موسس و استاد دانشکده اقتصاد و مدیریت دانشگاه صنعتی شریف جدی بودن ابرتورم را اینگونه توضیح میدهد: ««چالش ابرتورم جدی است. اگر دولت هزینههای خود را کنترل نکند، سازمانهای موازی و اضافی را حذف نکند. از افزایش نقدینگی جلوگیری نکند و وضعیت بانکها را سروسامان ندهد ابرتورم جدی است. تورم معمولا حقوقبگیران و قشر ضعیف را تحت فشار قرار میدهد و وضعیت معیشت این قشر را بدتر میکند. جامعه مانند یک سیستم زنده عمل میکند. اگر عرصه بر قشر ضعیف تنگ شود متقابلا واکنش نشان میدهد. این واکنش ممکن است در قالب اعتراض باشد. ممکن است که این اعتراض سرکوب و مهار شود، اما به موازات آن دولت اقداماتی انجام میدهد. مثلا دولت بعد از اعتراضات اخیر سوبسیدها را افزایش داد، اما این اقدام دولت باعث افزایش کسری بودجه شد. اما اگر بخواهند این سوبسیدها را اصلاح کنند باید مسیر عقلانی و درستی را طی کنند چون ممکن است که دوباره اتفاقات آبان ۹۸ رخ دهد.»
ابرتورم در اقتصاد ایران جدی است؟
قیمت ارز در بازار آزاد امروز
بررسیهای بازاروما نشان میدهد دلار امروز با کاهشی 350 تومانی به کانال 51 هزار تومان سقوط کرد و 51 هزار و 850 تومان قیمت خورد. معاملهگران معتقدند بازار دلار بیشتر از خبرهای جنگ غزه سیگنال میگیرد و حرکت روز گذشته این اسکناس هیجانی بوده است. در لحظه تنظیم این گزارش دلار هرات 51 هزار و 280 تومان و دلار سلیمانیه 51 هزار و 550 تومان فروخته میشوند. تتر نیز 52 هزار تومان قیمت دارد.
درهم در بازار آزاد امروز 14 هزار و 150 تومان فروخته میشود و قیمت دلار بر اساس در هم 51 هزار و 930 تومان و فاصله حباب قیمت دلار بر اساس درهم و دلار تهران کمتر شده است.
دلار در صرافی ملی 41 هزار و 258 تومان قیمتگذاری شده که رشد 6 تومانی داشته است. اسکناس یورو در این بازار با کاهشی 87 تومانی 43 هزار و 604 تومان نرخگذاری شد. قیمت حواله دلار در سایت معاملات الکترونیکی ارز (ETS) 37 هزار و 507 تومان و حواله یورو 39 هزار و 640 تومان اعلام شد. اسکناس و حواله درهم امارات در سایت (ETS) رشد اندکی داشتند و بهترتیب 11 هزار و 234 تومان و 10 هزار و 213 تومان ارزشگذاری شدند.
معاملهگران معتقدند آتشبس میتواند مانع صعود دلار شود و افزایش تنشها توانایی رشد دلار به کانال بالاتر را دارد.
گزارش روز گذشته بازاروما از بازار دلار را بخوانید: