- بازار دلار امروز تحرک خاصی نداشت.
- قیمت طلا و سکه اندکی کاهش یافت.
- تقاضا در بازار بورس رشد کرد.
به گزارش بازاروما، یک روز کاری پس از اعلام خبر توافق ایران و آمریکا بر سر تبادل آزادسازی پولهای بلوکهشده ایران در کره جنوبی و زندانیان آمریکایی، بازارها به این خبر واکنش نشان دادند و روز گذشته به روال گذشته خود بازگشتند. دلار در کانال مقاومتی 49 هزار تومان خریدوفروش شد، طلا و سکه نیز افزایش قیمت داشتند و میزان تقاضا در بورس هم رشد کرد.
اما خبری دیگر باعث شد که شوک کوتاهی به بازار امروز وارد شود و دلار را برای لحظاتی به سطح 48 هزار تومان برساند. خبر چه بود؟
علی هاشم، خبرنگار الجزیره مدعی شد که نه تنها 6 میلیارد دلار از پولهای ایران نزد کره جنوبی به قطر منتقل شده بلکه 12 میلیارد دلار از عراق به بانکهای عمان و 5 میلیارد دلار از ژاپن به بانکهای امارات رفته است. همین خبر برای لحظاتی باعث نزول بازار ارز شد، اما دلار به سرعت سطح مقاومتی خود را پس گرفت و به کار خود ادامه داد.
البته ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه در نشست خبری امروز این ادعا را تایید نکرد.
وزیر امور خارجه نیز اعلام کرد: پنجشنبه گذشته ۶ میلیارد دلار از اموال و داراییهای ایران نزد بانک کره جنوبی به یکی از بانکهای اروپایی منتقل شده است.
از برجام چه خبر؟
وزیر امور خارجه و سخنگوی این وزارتخانه هر دو در نشست خبری امروز خود آینده برجام را مثبت ارزیابی کردند.
سخنگوی وزارت خارجه در رابطه با تاثیر توافق ایران و آمریکا بر مذاکرات برجام گفت: روند برجام مسیر خاص خود را دارد و روند بستهای نیست.
ناصر کنعانی ارتباط مستقیمی بین تبادل زندانیان و آزادسازی منابع مالی ایران با مذاکرات برجام ندانست ولی تصریح کرد که موضوعات میتوانند بر یکدیگر تاثیر مثبت داشته باشند.
اظهارات کامل سخنگوی وزارت امور خارجه را از اینجا بخوانید.
وزیر امور خارجه نیز گفت: یکی از بحثهای برجام عدم توانایی در تاچ کردن دلار خواند است. بر مبنای متن چند ده صفحهای برجام حتی اگر برجام به صورت کامل خوب کار کند نمیتواند دلار را تاچ کند. حتما ما در هر نقطهای از پیشرفت بازگشت طرفها به برجام قرار بگیریم باید بدانیم تاچ نشدن دلار یک بخش آن با استفاده از ارزهای ملی و مکانیسمهای چندجانبه حلوفصل میشود و بخش دیگر را باید در مسیر تلاش برای بیاثر کردن تحریمها دنبال کنیم.
متن کامل نشست خبری وزیر امور خارجه را از اینجا بخوانید.
پولهای آزاد شده تورمزاست؟
هفته گذشته گفتگویی داشتیم با سجاد بوربور، کارشناس اقتصادی که آزادسازی پولهای بلوکه شده ایران را برای اقتصاد کشور مخدر خواند.
او این طور توضیح داد: «آزادسازی پولها آن هم به صورت قطرهچکانی یا دریافت معادل آن به صورت کالا، چه کمکی میکند؟ مگر دلاری که آزاد میشود برای دولت است؟ قبلا بانک مرکزی معادل این پول را چاپ کرده و به دولت داده است. این پول برای بانک مرکزی است. حالا فکر کنید که این پول در قالب کالا میآید، دولت به بانک مرکزی بیشتر مقروض میشود، یعنی پایه پولی رشد میکند و دوباره تورم به وجود میآید. این آزادسازی که در مسیر دادن کالاست بیشتر مخدر است برای این اقتصاد تا خوب باشد.»
این سوال را از میثم رادپور، کارشناس اقتصادی نیز پرسیدیم که آیا پولهای آزاد شده، تورم را افزایش میدهد؟
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: «اگر نقدینگی ایجاد شده که کار تمام است. یعنی آن اثر افزایش نقدینگی در بازار منعکس شده و قیمتها را بالا برده است و با آزاد شدنش هیچ اتفاقی نمیافتد.»
رادپور عکس این قضیه را هم توضیح داد: «اگر نقدینگی قبلا خرج نشده باشد، بانک مرکزی دلارها را در بازار میفروشد و نقدینگی در بازار جذب میشود. با این روند انتظار داریم به اندازهای که قبلا نقدینگی و تورم افزایش داشته، الان این اثر کم بشود.»
آینده بازار دلار در بازار ایران
میثم رادپور، کارشناس اقتصادی با در نظر گرفتن نظریه برابری قدرت خرید، آینده و شرایط فعلی جامعه آینده را اینگونه میبیند: «ما در حال حاضر تورم 50 درصد داریم. هر چه قدر تورم بالاتر برود دلار هم بالاتر میرود. این دو روی هم اثر گذارند. افزایش قیمت دلار را هم نمیتوانیم روی نقدینگی نادیده بگیریم. با همهی این شرایط تا پایان سال 6 تا 7 درصد افزایش تورم خواهیم داشت و نرخ دلار به حدود 75 هزار تومان میرسد.»