- عدم حمایت دولت از بورس پول اشخاص حقیقی را از بازار خارج کرد.
- سیاستهای سه نهاد دولت، مجلس و سازمان بورس در عدم رشد بازار سرمایه تاثیر داشته است.
- هیچ کس پاسخگوی از بین رفتن 75 میلیارد دلار از سرمایه مردم نیست.
به گزارش بازاروما، شاخص کل در ابتدای هفته با جهش 1/98 درصدی با سطح 2 میلیون واحد به کار خود پایان داد. شاخص هموزن نیز با رشد 1/68 درصدی به سطح 717 هزار و 775 واحد رسید.
به طور کل بازار این هفته کم رونق بود و روز گذشته شاخص کل 0/04 و شاخص هم وزن 0/05 درصد کاهش داشتند.
همچنین روز سهشنبه محسن علیزاده، عضو ناظر مجلس در شورای عالی بورس در توئیتر خود نوشت: «بالاخره با پیگیریهای بسیار و مکرر، هیأت تطبیق مصوبات دولت با قوانین، مصوبه نرخ خوراک صنایع و پتروشیمیها را مغایر قانون و باطل اعلام کرد.» و احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد روز بعد خبر داد که هیئت وزیران تا هفته آینده اصلاحات مصوبه نرخ خوراک را انجام میدهد و به مجلس میفرستند.
علت کاهشی شدن بورس این هفته
هومن عمیدی، کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با بازاروما، بازار این هفته را اینگونه تحلیل کرد: «در هفتهای که سپری شد شاهد افت ارزش معاملات در بازار سرمایه بودیم و ارزش معاملات بازار سرمایه نسبت به هفتههای قبل روندی کاهشی داشت. علت آن هم خروج پول اشخاص حقیقی از بازار سرمایه بهخاطر عدم حمایت دولت از بازار بود.»
عمیدی گفت: «علیرغم گزارشات خوب دولت و وضعیت خوب خصوصیسازی شرکتها، متاسفانه روال منطقی و طبیعی بر بازار سرمایه حاکم نیست.»
«بیاعتمادی مردم» نتیجه عملکرد دولت و مجلس
این کارشناس بازار سرمایه معتقد است دولت مانع رشد بورس شده است و توضیح داد: «میتوانم بهطور مشخص بگویم که برنامه نداشتن دولت در جهت حمایت از بازار سرمایه و از طرف دیگه برنامهریزی دولت برای دست در جیب شرکتها کردن، از طریق تغییر نرخ خوراک پتروشیمی، تغییر عوارض صادراتی برای محصولات معدنی، عدم عرضه خودرو در بورسکالا و بهطور کلی ایستادن دولت در مقابل تمام سیاستهایی که به نفع بازار سرمایه است مانع رشد بورس شده است. از طرف دیگر هم اعلام میکنند که مجلس عامل این قضیه است.»
هومن عمیدی ادامه میدهد: «مجلس هم تلاش میکند نشان دهد موافق بازار سرمایه است و دولت را مقصر مشکلات میداند. مشخص نیست که چرا در سال رشد تولید و مهار تورم که انتظار میرود بازار سرمایه عامل رشد تولید باشد، با جذب نقدینگی مولد جامعه در تولید کمک و تورم کاهش پیدا کند، هر دو نهاد دولت و مجلس برخلاف صحبتهای رهبری و نامگذاری رهبری عکس این رویه را پیش گرفتهاند. اما در سخنرانی و صحبتها مرتبا میگویند که از حامی بازار سرمایه هستند.»
عمیدی افزود: «متاسفانه سیاست، تفکر و عمل نشان میدهد که این دو نهاد کلا بازار سرمایه را رها کردهاند و فقط از نام بازار سرمایه استفاده ابزاری میکنند. علارغم اینکه قیمت جهانی نفت، فلزات و … در جای مناسبی هستند و شرایط سوختسازی شرکتها نیز خوب است، ولی اعتماد مردم از بازار سرمایه توسط دولت و مجلس کمرنگتر و کمرنگتر میشود. خروج پول اشخاص حقیقی از بازار سرمایه نیز در این هفته بزرگترین تایید بر این صحبت است.»
تاثیر انتخابات بر بازار سرمایه
هومن عمیدی، کارشناس بازار سرمایه بازار آینده را اینطور پیشبینی کرد: «هرچقدر یک فنر را فشرده کنید پتانسیل بیشتری برای آزادسازی ایجاد میشود. قطع به یقین به زودی برای بازار سرمایه یک بازار مثبت و شارپ خواهیم دید، اما الان چند شائبه وجود دارد.»
عمیدی ادامه داد: «عدهای بر این باورند که در سالهایی که انتخابات مجلس را پیش رو داریم معمولا بازار سرمایه رها میشود تا قیمتها به پایینترین حد برسد. بعد یک شارپ بزرگ این بازار را به سمت بالا هول میدهد.
امسال هم شاهد همین شواهد و علائم هستیم. یعنی من فکر میکنم برای شش ماه دوم سال کاملا بازار متفاوتی داشته باشیم. در این وضعیت صبر اشخاص حقیقی هم کم است و وقتی میبینند که بازار افت دارد و سرمایههایشان آب میشود در حداقل قیمت میفروشد.»
از بین رفتن 75 میلیارد دلار در بورس
هومن عمیدی مشکل دیگر را سازمان بورس معرفی کرد و گفت: «سازمان بورس مکانیسمهای کنترل بازار سرمایه را فعال نکرده است و فعال نمیکند. یعنی این سازمان فقط در مصاحبه و رسانهها دربارهی صندوق حمایت از بازار سرمایه صحبت میکند. ولی در عمل میبینیم که بازار سرمایه فقط از دو تا سه تا نماد شاخصساز حمایت میکند و فقط نگران افت شدید شاخص هستد. با چند سهم شاخصساز شاخص کل را با یک افت کم حمایت میکنند، ولی در واقع تمام سقفها ریزشهای خیلی شدید داشتند.»
این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: «از اردیبهشت 1402 تا الان، یعنی در عرض سه ماه چیزی حدود 45 تا 50 درصد ریزش سهم داشتیم. واقعا فاجعه است. تغییر وحشتناکی از ارزش افت بازار سرمایه کاسته شده و چیزی حدود 75 میلیارد دلار از ارزش بورس به یکسوم کاهش پیدا کرده است. مشخص نیست که به چه دلیل 75 میلیارد دلار از سرمایه مردم و سرمایهگذار در بورس سرمایه از بین رفته است. متاسفانه کسی هم پاسخگو نیست. شاید ضعف سازمان بورس در تبیین این افت و مشخص نشدن عوامل این قضیه یکی از دلایل بیثباتی بازار باشد.»
آخرین اخبار بازار سرمایه را از صفح بورس بازاروما بخوانید.