- هر یک درصد افزایش قیمت بنزین حدود 1.1 درصد روی تورم تاثیر دارد
- این روزها صحبت از بنزین 7 هزار تومانی و 18 هزار تومانی میشود
- مسئولین بارها اعلام کردند که افزایش قیمت بنزین در دستور کار نیست
به گزارش بازاروما، درهفتههای اخیر موضوع افزایش قیمت بنزین و تغییر سهمیهبندیها به بحث داغ رسانهها و مردم تبدیل شده است. تا این لحظه اتفاق خاصی نیفتاده و فعلاً خبری از بنزین 7000 تومنی یا 18 هزار تومانی نیست. وزیر کشور و وزیر نفت هم بارها اعلام کردند که قیمت بنزین تغییری نمیکند و شنیدهها هم حاکی از اینه که حداقل تا پایان سال بنزین گران نخواهد شد. اما جدا از اینکه بنزین گرون میشود یا نه؟! باید توجه داشته باشیم که این محصول نفتی همواره در ایران کالایی استراتژیک است و جدا از آسیبهای اجتماعی و امنیتی که به جا میگذارد، تبعات اقتصادی فراوانی هم دارد.
شاید گرانی مرغ، گوشت، برنج، روغن یا سایر مواد غذایی واکنش شدیدی از سمت بازارها و حتی مردم نداشته باشد، اما کالاهایی مثل بنزین یا نان تاثیر زیادی بر بازارهای دیگر به جای میگذارند. براساس پژوهشی که در نشریه پژوهشی وزارت نیرو منتشر شده است. هر یک درصد افزایش قیمت بنزین، نرخ تورم را 1.1 درصد افزایش میدهد. یعنی اگر مبنای کنونی قیمت بنزین در ایران را 3000 تومان در نظر بگیریم، به ازای هر 3000 تومن افزایش قیمت بنزین، باید منتظر رشد 110 درصدی تورم عمومی کالاها در کشور باشیم.
تجربه گرانی بنزین در آبان 98 هم به نوعی این موضوع را تایید میکند. در آبان 98 رئیس وقت بانک مرکزی اعلام کرد که تصمیم دولت برای افزایش قیمت بنزین، تنها تأثیر دو تا چهار درصدی روی تورم خواهد داشت، اما بررسی گزارشهای مرکز آمار نشون میدهد تورم نقطهای اقتصاد کشور از 27 درصد در آبان 98 به 46.4 درصد تو آبان 99 رسید. همچنین تورم ماهانه از 1.5 درصد در آبان 98، 5 تا 7 درصد رسید.
حالا الان که تورم نقطهای و سالانه بالای 42 درصد است آیا افزایش قیمت بنزین و تحمیل سربار تورمی جدید اتفاق منطقیای است؟