- ۱۴ میلیون هکتار کانون بحران ریزگرد در کشور وجود دارد.
- در حال حاضر از ۱۲۵ میلیون هکتار حوزه آبخیز در حدود ۲۳ درصد آن عملیات آبخیزداری انجام شده است.
- حدود ۲۴۰ تا ۲۵۰ میلیون هکتار در حوزههای خارجی ریزگرد وارد کشور میشود.
به گزارش بازاروما، معاون آبخیزداری، امور مراتع و بیابان سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور گفت:« ۱۴ میلیون هکتار کانون بحران ریزگرد در کشور وجود دارد».
حسن وحید بر مدیریت جامع حوزههای آبخیز کشور تاکید کرد و گفت:«ما باید در زمینه مدیریت جامع حوزههای آبخیز قانون داشته باشیم و در این راستا لایحه آبخیزداری تدوین و تقدیم دولت شده و اکنون در کمیسیون زیربنایی در حال بررسی است».
او گفت:«اگر بخواهیم در راستای اقدامات در حوزههای آبخیز همافزایی داشته باشیم در بدنه دولت باید انسجام لازم وجود داشته باشد».
وحید گفت:«ما با تدوین لایحه آبخیزداری و سند حوزه آبخیز قصد دخالت در برنامههای سایر وزارتخانهها را نداریم و بیشترین تاکید ما این است که کارها و اقدامات بر اساس سند حوزه آبخیز و در راستای تابآوری حوزههای آبخیز پیش برود تا بحرانهایی نظیر فرسایش خاک، ریزگردها، خشکی و فرونشست زمین افزایش نیابد».
او با بیان اینکه بخشی از بحرانها در حوزههای آبخیز ناشی از بخشینگری در مدیریت منابع طبیعی است، گفت:«قرار نیست بخش عظیمی از منابع حوزه آبخیز در بالادست مصادره و در آن بحران زیستی ایجاد شود و بعد بگوییم وزارت جهاد کشاورزی با بیابان زایی و ریزگردها مبارزه خواهد کرد».
معاون آبخیزداری سازمان منابع طبیعی کشور گفت:«در حال حاضر از ۱۲۵ میلیون هکتار حوزه آبخیز در حدود ۲۳ درصد آن عملیات آبخیزداری انجام شده که از نگاه مردم اثرات مثبتی داشته، اما از نظر مدیریتی انتظار بیشتری وجود دارد».
او گفت:«سازمان منابع طبیعی کشور نزدیک به ۱۳۵ میلیون هکتار از عرصههای کشور را در حیطه وظایف خود دارد، اما تقریباً تمام بدنه دولت مانند بخش معدن، گردشگری و شهرسازی در این حیطه سیاستگذاری میکنند».
معاون آبخیزداری، امور مراتع و بیابان سازمان منابع طبیعی به مبحث توسعه گفت:«اکنون استانها، مقوله توسعه را تنها در محدوده خود میبینند و همین امر موجب شده استانهای پاییندست با مخاطره زیستی روبرو شوند».
او گفت:«در حال حاضر در سطح دو میلیون و ۳۳ هزار هکتار برنامه مدیریت جامع حوزه آبخیز اجرا میشود که انفاق خوبی است».
وحید درباره برنامه هفتم توسعه گفت:«در برنامه هفتم توسعه چیزی به نام منابع طبیعی نداریم و مدیریت منابع طبیعی در مبحثی به نام فروش چوب دیده شده که خطای راهبردی است».
او گفت:«در این برنامه، سیاستگذاری در خصوص منابع طبیعی در قالب شورای عالی آب پیشبینی شده در حالی که ما مشکلات عدیدهای در زمینه آب، خاک و کاربری اراضی داریم و آب نیز از خاک استحصال میشود».
معاون سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور گفت:«ما اعلام کردهایم که شورای عالی آب و آبخیزداری تشکیل شود و دبیرخانه آن نیز باید در وزارت جهاد کشاورزی باشد تا مسائل آب و خاک در این شورا مورد حل و فصل قرار گیرد».
او افزایش ریزگردها را از دغدغههای موجود دانست و گفت:« ۱۴ میلیون هکتار کانون بحران ریزگرد در کشور وجود دارد، ضمن آنکه نزدیک به ۲۴۰ تا ۲۵۰ میلیون هکتار در حوزههای خارجی ریزگرد وارد کشور میشود و در این زمینه نیاز به دیپلماسی با کشورهای منطقه داریم».
منبع: مهر