- در پی تصمیم بانک مرکزی ترکیه برای بالا بردن بهره بانکی از ۸.۵درصد به ۱۵ درصد ارزش لیر ترکیه پایینتر رفت.
- نرخ بهره بانکی در ترکیه از سال ۲۰۲۱ از ۱۹.۵ درصد به ۸.۵ درصد کنونی تنزل داده شد.
- براساس برآورد این اقتصاددانان، نرخ بهره در ترکیه در پایان سال جاری میلادی، به ۲۵ درصد خواهد رسید و با ادامه روند افزایشی، نرخ بهره ممکن است تا ۴۰ درصد نیز افزایش یابد.
به گزارش بازراوما، در پی این اقدام بانک مرکزی ترکیه ارزش دلار ۲.۳۴ درصد افزایش یافت برای نخستین بار در تاریخ پول ملی ترکیه هر دلار به ۲۴.۱۲ لیر رسید.
لیر ترکیه امروز پنجشنبه بار دیگر در برابر دلار سقوط کرد. در پی تصمیم بانک مرکزی ترکیه برای بالا بردن بهره بانکی از ۸.۵درصد به ۱۵ درصد ارزش لیر ترکیه پایینتر رفت.
در پی این اقدام بانک مرکزی ترکیه ارزش دلار ۲.۳۴ درصد افزایش یافت برای نخستین بار در تاریخ پول ملی ترکیه هر دلار به ۲۴.۱۲ لیر رسید.بنابراین گزارش بانک مرکزی ترکیه برای نخستین بار طی دو سال اخیر تصمیم به افزایش بهره بانکی از ۸.۵ درصد به ۱۵ درصد گرفت این در حالی است که کارشناسان اقتصادی انتظار داشتند که بهره بانکی به ۲۰ و برخی نیز به ۴۰ درصد افزایش یابد.
نرخ بهره بانکی در ترکیه از سال ۲۰۲۱ تاکنون چندین بار با تاکید رجب طیب اردوغان رئیس جمهور این کشور کاهش یافت و از ۱۹.۵ درصد به ۸.۵ درصد کنونی تنزل داده شد. به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، این امر موجب افت ارزش لیر، پول ملی ترکیه شده است.
بنا به اعلام تارنمای خبری استار، ۱۸ اقتصاددانان شرکت کننده در نظرسنجی انتظارات نرخ بهره اعلام کردند که در پی جلسه کمیته سیاست پولی بانک مرکزی ترکیه که قرار است فردا برگزار شود، نرخ بهره با ۱۰.۷۵ درصد افزایش از ۸.۵ درصد کنونی به ۱۹.۲۵ درصد خواهد رسید.
بنا به اعلام این رسانه، براساس برآورد این اقتصاددانان، نرخ بهره در ترکیه در پایان سال جاری میلادی، به ۲۵ درصد خواهد رسید و با ادامه روند افزایشی، نرخ بهره ممکن است تا ۴۰ درصد نیز افزایش یابد.
مقامات ترکیه از جمله اردوغان رییس جمهور این کشور طی دو سال اخیر کاهش نرخ بهره را جراحی لازم برای ترمیم اقتصادی عنوان کرده و مدعی هستند که این کار موجب رونق سرمایه گذاری خارجی و افزایش صادرات و در نتیجه رونق کسب و کار و پویایی اقتصادی می شود.
اما کارشناسان، کاهش نرخ بهره بانکی، تصمیمات ناگهانی، نابسامانی در اجرای سیاستهای مالی و بانکی و نیز بی ثباتی در مدیریت اقتصادی را علت اصلی تنزل ارزش پول ملی ترکیه طی دو سال اخیر اعلام می کنند.
رجب طیب اردوغان رییس جمهور ترکیه در ایام انتخابات اخیر این کشور همواره بر حفظ بهره بانکی در ارقام تک رقمی تاکید داشت تا به این طریق نظر مثبت و مساعد مردم را جلب کند ولی اکنون با تکمیل شدن تیم اقتصادی دولت خود و انتخاب رییس کل بانک مرکزی جدید که تاکید ویژه ای بر واقعی سازی نرخ بهره دارد، تسلیم نظر کارشناسان اقتصادی شده است.
بنا به اعلام رسانههای ترکیه، در خصوص تعیین نرخ جدید بهره بانکی در ترکیه قرار است فردا در تیم اقتصادی دولت اردوغان تصمیم گیری شود و به پیش بینی این رسانهها، نرخ جدید افزایش یافته و حتما دو رقمی خواهد شد.
بنا به اعلام تارنمای خبری استار، اولین اقدام محمد شیمشک وزیر جدید خزانه داری و دارایی ترکیه، معرفی «حافظه غایه ارکان» به عنوان رئیس بانک مرکزی این کشور بود که گفته می شود تاکید ویژه ای روی افزایش و واقعی سازی نرخ بهره دارد.
به گزارش این رسانه، تیم جدید اقتصادی دولت ترکیه، فردا در اولین جلسه شورای سیاستهای پولی نرخ بهره در این کشور به شکل چشمگیری افزایش خواهد داد.
بنا به اعلام استار، هر چند که رئیس جمهور ترکیه همواره بر کاهش نرخ بهره تاکید داشته ولی پیشبینی موسسات و مراکز مطالعات بانکی و مالی نشان میدهد که بانک مرکزی ترکیه در سال جاری، نرخ بهره را طی چند گام، تا سقف ۲۵ درصد افزایش خواهد داد.
به گزارش تارنمای استار، بانک دویچه آلمان افزایش نرخ بهره در ترکیه را بین ارقام ۲۰ تا ۳۰ درصد و بانک گلدمن ساکس نیز ۴۰ درصد پیش بینی کرده است.
بنا به گزارش این رسانه، پروفسور دکتر داورن عجم اوغلو در پاسخ به سوالی در خصوص برنامه بانک مرکزی ترکیه برای افزایش ناگهانی نرخ بهره با تاکید بر اینکه افزایش ناگهانی نرخ بهره می تواند مشکل بزرگی ایجاد کند، گفت: دو بانک در آمریکا به علت سیاست اشتباه در نرخ بهره ورشکست شدند.
او با بیان اینکه از سال ۲۰۰۶ تاکنون هیچ پیشرفتی در اقتصاد ترکیه مشاهده نشده است، گفت:«بزرگترین مشکل در اقتصاد ترکیه مربوط به ساختار و کارایی اقتصاد ترکیه است به طوری که حتی اگر قدرت سیاسی هم تغییر میکرد، باز غلبه بر مشکلات ساختاری به راحتی ممکن نبود و بهرهوری افزایش نمییافت».
منبع: خبرآنلاین