- چه کنیم اگر در بازار سرمایه سود نکردیم، ضرر نکنیم.
- سبد سهام شامل انواع و اقسام داراییهایی که در بازار است باشد.
- در کوتاه مدت انتظار رشد شارپی از بازار نداشته باشیم.
به گزارش بازاروما، تجربه سال 99 در بورس نشان داد که سهامداران با یکی از بزرگترین چالشها برای ورود به بورس مواجه هستند. اینکه به سراغ کدام پارامتر برای انتخاب و ورود سهم بروند تا خروجی این تصمیم اگر به سودآوری منجر نشد، حداقل به زیان هنگفت منتهی نشود.
بازارهای رقیب بورس در شرایط فعلی چشم انداز مثبتی برای سودسازی ندارد و پولهای کوچک سرگردان که زورشان به بازارهای گرانی چون خودرو و مسکن نمیرسد راهی به جز ورود به بازار سهام پیدا نمیکنند. پویان مظفری، کارشناس بازار سهام در این باره به بازاروما گفت: بازار سهام در شرایط فعلی با توجه به سیاست ثبات نرخ ارز به بازار متعادلی تبدیل شده است. باید این واقعیت را بپذیریم که اقتصاد ما اقتصاد دلار محور است و بازارهای مالی با نوسان قیمت دلار تحت تاثیر بسیار زیادی قرار میگیرند. بازار سرمایه هم به واسطه حضور صنایع و شرکتهای تولیدی و به خصوص دلاری، شرایط متفاوتی نسبت به سایر بازارها ندارد.
ثبات نرخ ارز تا چه زمانی ادامه خواهد داشت؟ به عبارت ساده آیا دولت میتواند نرخ ارز را برای مدت طولانی در این محدوده نگه دارد؟
یکی از مهمترین پارامترها در کاهش نرخ ارز به ویژه دلار، رخ دادن اتفاقات مهمی در سیاست خارجی کشور و برجام است که در حال حاضر با وجود علی شمخانی و سیاستهای ضد برجامی او، چنین انتظاری دور از ذهن است. اما به طور سنتی در خرداد ماه نرخ دلار افزایشی میشود و دلار که رشد کند بازار سهام هم مثبت میشود.
به غیر از قیمت دلار چه پارامترهایی در بورس وجود دارد که میتواند عامل رشد باشد؟
یکی از مهمترین پارامترها، انتشار گزارشهای ماهانه و فصلی شرکتهاست که با توجه به برگزاری مجامع سالانه شرکتهای بورسی و تقسیم سود سالانه است که انگیزه ورود به سهم را برای سهامدار به وجود آورده و بازار به این گزارشها واکنش مثبت نشان میدهد.
بازارهای رقیب بورس در چه شرایطی به سر میبرند؟ آیا میتوان ادعا کرد که در شرایط فعلی این بازارها رقیب جدی برای بورس محسوب نمیشوند؟
در بازارهای رقیب بورس، محدودیتهای جدی وجود دارد. برای مثال بازار طلا و ارز با محدودیتها و سختیهایی مواجه شده است و بازار مسکن هم به خاطر اینکه بازار گرانی است و نقدینگی قابل توجهی نیاز دارد نمیتواند رقیب جدی بورس باشد. بنابراین پولهای کوچک سرگردان راهی به جز بورس ندارند. این نکته را هم باید در نظر گرفت که بازار سود ریالی دارد و این سود ریالی باید با رشد دلار خودش را منطبق کند. این سود باعث میشود که بسیاری از افراد که نقدینگی دارند از این بازار استقبال کنند. از طرفی سرمایهگذار مطمئن است که در شرایط فعلی قرار نیست وضعیت بورس با توجه به عقبماندگی از سایر بازارها و تورم، شرایط بدی را تجربه کند.
آیا باید منتظر رشد شارپی یا افت یکباره در بورس باشیم؟ پیشبینی شما از وضعیت بورس در کوتاه مدت چیست؟
به نظر میرسد تا مدتی ما با یک بازار متعادل روبرو باشیم که نقدینگی در این بازار بین شرکتها و سهام مختلف در گردش باشد و این شرایط گاهی به سمت مثبت حرکت میکند و گاهی به سمت منفی.
برای تغییر روند بورس باید منتظر یک شوک ارزی در کشور باشیم یا خبری مثل مالیات بر سپرده که بازار سهام شوک مثبت یا منفی را تجربه کند.
در حال حاضر قرار نیست بازار با 10 هزار میلیارد صف خرید یا 10 هزار میلیارد صف فروش مواجه شود. یا اینکه با خروج 2 هزار میلیارد پول حقیقی یا با 5 هزار میلیارد ورود پول حقیقی روبرو شود. این بازار بازاری است که منطقیتر جلو میرود و آهستهتر حرکت میکند.
سهامداران در شرایط فعلی سبد سهام خود را بر چه مبنایی بچینند؟
واقعیت امر این که پیشبینی و جهتدهی به سرمایهگذاران کار درستی نیست. سهامدار باید با کدال خوانی و بررسی نمودار قیمتی شرکتها، برای ورود به سهم تصمیم بگیرند ولی بهترین کار این است که سبد سهام از انواع و اقسام داراییهایی که در بازار است را تهیه کنند. این سبد سهام میتواند شامل شرکتهایی که نسبت قیمت به درآمد پایینی دارند، شرکتهایی که انتظار گزارش سالانه و ماهانه خوب از آنها وجود دارد و شرکتهایی که ارزش بازار پایینی دارند یا دلاری هستند، باشد.
با نگاه کردن به سفارشهای خرید چند روز گذشته به این نتیجه میرسیم که بازار فقط به نماد یا صنعت خاصی توجه ندارد و از ترکیب پارامترهایی چون تجدید ارزیابی، گزارشات مثبت و سود پیشبینی شده شرکتها برای 12 ماه آینده استفاده میکند.