- قیمت دلار به 49 هزار و 700 تومان رسید.
- اگر توافق انجام شود، دلار در محدودهی 47 هزار تومان تثبیت میشود.
- اگر توافق انجام نشود، قیمت دلار به صورت پلهای تا 60 هزار تومان رشد خواهد کرد.
به گزارش بازاروما، یک ماه اخیر بازار دلار برای خرید گرم بود. چراکه دلار در محدوده کانال 48 تا 49 هزار تومان نوسان داشت و از محدودهی مقاومتی 49 هزار و 200 تومان بالاتر نرفت. ناگفته نماند که دلالان و خریداران بازار از این فرصت برای خرید استفاده کردند.
2 مانع اصلی رشد قیمت دلار
خبر درمانی و رکود تورمی 2 مانع اصلی رشد قیمتها در یک ماه گذشته بودند. خبر تبادل پولهای بلوکهشده در کره جنوبی و زندانیان آمریکا، بازار را دچار نوسان کوتاهمدتی در اواخر مردادماه کرد.
سیگنالهای برجامی نیز سد خوبی برای رشد قیمت دلار بودند. اخیرا محمد اسلامی، معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی اعلام کرد از ۴ مکانی که آژانس اتمی در ایران به آنها مشکوک بوده فقط ۲ مکان باقی مانده است. اسلامی همچنین از سفر قریبالوقوع معاون گروسی به ایران خبر داد.
از طرفی رکود تورمی دست مردم را برای خرید بسته بود، اما با نزدیک شدن به زمان انتخابات مجلس شورای اسلامی، رکود تورمی هم تَرک برداشته و در حال شکستن است. دولت مُصر است قیمت دلار را حداقل تا زمان انتخابات مجلس تحت کنترل داشته باشد. البته اگر نتواند این کار را انجام دهد رشد قیمت دلار شارپی نخواهد بود و دلار پلهای بالا میرود.
2 سناریو مهم برای آینده دلار
دلار در معاملات پشت خطی شب گذشته خط مقاومتی 49 هزار و 300 تومانی را شکست. دادههای میدانی نشان میدهند اسکناس آمریکایی امروز در بازار فردوسی و سبزه میدان با نرخ 49 هزار و 700 تومان معامله شده است.
در شرایط فعلی فعالان بازار دو سناریو برای بازار متصورند. در سناریو اول در کوتاهمدت توافق ایران و آمریکا حاصل میشود که البته خیلیها به انجام توافق خوشبین نیستند. اگر توافق به سرانجام برسد دلار تا کف 43 هزار تومان ریزش خواهد داشت، اما مجددا رشد میکند و در محدودهی 46 تا 47 هزار تومان تثبیت میشود.
در سناریو دوم مذاکرات انجام نمیشود. در این صورت خبر درمانی از دست میرود و نرخ دلار به صورت پلهای رشد میکند. پله 52 هزار تومان، 57 هزار تومان و 60 هزار تومان در انتظار بازار دلارِ بدون توافق خواهد بود.
در این سناریو فعالان بازار قیمت دلار را تا پایان سال در محدودهی 60 تا 65 هزار تومان پیشبینی میکنند.
کارشناسان بازار سناریو دوم را محتملتر میدانند. چنانکه علی بیگدلی، استاد روابط بینالملل دانشگاه شهید بهشتی در گفتگو با بازاروما گفت: «امکان تحقق برجام وجود ندارد!»
4 تاریخ کلیدی برای ایران
۲۰ شهریور ۱۴۰۲ پرونده ایران در نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی (IAEA) در وین در دستور کار قرار خواهد گرفت. قرار است تا آن زمان موضوع دو مکان اختلافی دیگر میان ایران و آژانس نیز تعیین تکلیف و حلوفصل شود.
۲۵ شهریور ۱۴۰۲ نخستین سالگرد ناآرامیها در ایران است.
۲۸ شهریور ۱۴۰۲ نیز ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور ایران برای حضور در نشست مجمع عمومی سازمان ملل به نیویورک میرود.
۲۶ مهر ۱۴۰۲ تحریمهای موشکی و پهپادی ایران لغو میشود. در این روز انتقال برجام هم آغاز میشود. این روز ممکن است مهمترین تاریخ در اینجا باشد.
طبیعتا دلار در تاریخهای اعلام شده واکنش منفی خواهد داشت.