- بازار بورس راکد است.
- حجم معاملات باید رشد کند.
- بازار هفتهی بعد نسبتا متعادل است.
به گزارش بازاروما، بورس هفتهی سرخی را پشت سر گذاشت. ابتدای هفته با ریزش سنگین 47 هزار واحدی، محدودهی 2 میلیونی را از دست داد و تا آخرین روز کاری هفته نتوانست آن را پس بگیرد.
روز شنبه شاخص کل در سطح ۲ میلیون و ۳۶ هزار و ۹۸۵ واحد کار خودش را آغاز کرد و با شاخص یک میلیون و ۹۷۳ هزار و ۶۸۵ واحدی به کار خود پایان داد.
یکی از دلایل ریزش بازار این هفته افت قیمت دلار از روز جمعه بود، اما بازگشت دلار به کانال مقاومتی 49 هزار تومانی هم نتوانست بازار سرمایه را با خود همراه کند.
نیازمندیهای بازار راکد بورس
برای بررسی بازار این هفته گفتگویی داشتیم با مهدی بیات منش، کارشناس بازار سرمایه.
این کارشناس بازار این هفته را خنثی و متعادل تعریف کرد و گفت: «به خاطر سیاستهای انقباضی دولت بازار در رکود است که این یک حسن و یک عیب دارد. حسنش این است که نسبت به اردیبهشت تلاطمهای بازار مقداری کاهش پیدا کرده و مدیریتش برای مقام سیاستگذار راحت و آسانتر شده است. ولی از طرفی هم بازارها نیاز دارند مقداری هیجان داشته باشند. چون اگر این هیجانات وجود نداشته باشه فلسفه وجودی بازار سرمایه زیر سوال میرود. به خاطر اینکه بخش زیادی از خریدوفروشهایی که انجام میشود به علت نوسانگیری است که همین باعث کم شدن حجم معاملات میشود. اثرش را هم در حجم معاملات هفتههای اخیر میبینیم که کاهشی محسوس داشته.»
بیات منش افزود: «این هفته هم شاهد کاهش حجم معاملات بودیم. البته یکی دو روزی است که حجم معاملات مقداری رشد داشته است.»
او برای نیازمندیهای بازار راکد بورس را اینگونه برشمرد: «به نظر میرسد که بازار نیازمند ورود صندوقهای تثبیت و توسعه بازار است تا حجم معاملات رشد کند و بازارگردانها قویتر عمل کنند. نظارت هم باید روی بازارگردانها بیشتر باشد و آنها ملزم به افزایش سرمایه باشند.»
مهدی بیات منش با اشاره به افزایش سرمایه بازارگردانها، موقعیت بازار حال را اینگونه تشریح کرد: «متاسفانه همانطور که در عدد و رقمها میبینیم چنین کارهایی را از طرف بازارگردان و صندوقها مشاهده نمیکنیم. به هر حال فعالان بازار هم در چنین شرایطی آرام آرام از بازار ناامید میشوند و فعالیت خود را عقب میاندازند.»
بیات منش، کارشناس بازار سرمایه در یک جمعبندی تصریح کرد: «این وضعیت انفعال در بازار زیاد مناسب نیست. باید بین هیجانات و تلاطمهای بازار تعادلی برقرار باشد. بازار نباید خیلی بالا یا خیلی راکد باشد. مثل دریایی که موج زیاد برایش خوب نیست و سکون هم آبش را به مرداب تبدیل میکند.»
نگاهی به بورس هفتهی بعد
مهدی بیات منش بازار این هفته را خوب و راضیکننده ندانست ولی بازار آینده را این طور توصیف کرد: «در مجموع امید است که در آینده با افزایش کارایی بازار و انتظاراتی که فعالان بازار دارند، از جانب مسئولین حمایت بیشتری صورت بگیرد و کسانی هم که مکلف به بازارگردانی و بازارسازی هستند، کارشان را بهتر انجام دهند.»
او گفت: «برای هفته آینده هم فکر نمیکنم بازار نسبت به این هفته تغییرات خاصی داشته باشد. چون تا وقتی سیاستهای اقتصادی دولت صورت نگیرد و فعالان شاهد اثرات آن نباشند تغییراتی خاص زیاد نمیبینیم. مگر اینکه خبر رانتی باشد و بخواهد پنهانی به یک سری از افراد اخباری را برساند که البته این افاق را بعید میدانم.»
این کارشناس بورس بازار هفتهی بعد را نسبتا متعادل و امیدوارکننده دانست.