- سطح حمایتی بازار قوی است و از این پایینتر نمیرود.
- برجام، قیمتهای جهانی، دلار، نفت، خودرو، گزارشها و اخبار میتوانند محرکهایی برای بازار باشند.
- بازار در همهی موارد به محرک قوی و محکمی برای رشد نیاز دارد.
به گزارش بازاروما، شاخص کل از ابتدای شهریورماه مسیری صعودی داشت، اما در هفته سوم برخلاف انتظارات روندی منفی در پیش گرفت. نماگر اصلی بازار تنها در این هفته بیش از 28 هزار واحد ریزش داشت. در نهایت هم در آخرین روز کاری خود به محدودهی 2 میلیون و 126 هزار و 768 واحد رسید.
در این رابطه با محمد خبریزاد، عضو هیئتمدیره کارگزاری بانک کارآفرین گفتوگویی داشتیم.
این کارشناس بازار سرمایه درخصوص وضعیت فعلی بازار گفت: «به نظر میرسد سطوح فعلی بازار سطوح حمایتی محکمی دارند؛ هم صندوقهای حمایتی از بازار حمایت میکنند و هم سطوح از لحاظ بنیادی و تکنیکال نشان میدهند که بازار از این پایینتر نمیرود.»
2 سناریو برجامی برای بازار
خبریزاد تصریح کرد: «بازار برای رشد به یک محرک محکم نیاز دارد. معمولا اولین محرک دلار است. در حال حاضر بحث برجام هم هست. به نظرم الان یک توافق نصفهنیمهای اتفاق میافتد که اثرات این توافق احتمالا در روزهای آتی مشخص میشود.»
او با اشاره به اینکه انجام توافق میتواند 2 اثر داشته باشد، گفت: «یک اثر توافق میتواند روی نرخ دلار باشد که البته بیشتر از اینکه باعث کاهش دلار بشود، جلوی رشد دلار را میگیرد. یعنی دلاری که همه فکر میکنند تا انتهای سال به 60 هزار تومان میرسد با یک توافق از رشد آن جلوگیری میشود که در این صورت قیمت دلار حولوحوش 50 هزار تومان باقی خواهد ماند. از طرفی هم ترس از کاهش نرخ دلار ممکن است مانع ورود افراد به بازار بورس شود.»
نرخ جذاب دلار برای دولت
این کارشناس بازار سرمایه درباره نرخ دلار توضیح داد: «بهنظر میرسد خود دولت هم دوست ندارد که قیمت دلار پایینتر برود؛ یعنی برای دولت سطوح فعلی 48 تا 50 هزار تومان خوب و جذاب است که میتواند با آن اموراتش را بگذراند.»
محمد خبریزاد افزود: «پس یک محرک هم میتواند دلار باشد که در بحث دلار ممکن است روی فروش شرکتها یا صادرات شرکتها اثرگذار باشد. در حال حاضر صادرات خیلی از شرکتها با هزینههای فراوان است یا دارند ارزانفروشی میکنند یا به دیگران پورسانت میدهند. بهنظر میرسد اگر توافق انجام شود میتواند روی شرکتها اثرات خوبی بگذارد حتی به صورت میانمدت.»
5 آیتم اثرگذار بر بازار بورس
وی آینده بازار را بدون برجام در پنج آیتم نرخ نفت، قیمتهای جهانی، قیمت خودرو، گزارشها و اخبار بازار دانست تشریح کرد: «بهنظر میرسد قیمت نفت در یکی دو هفته آتی باز صعودی شود و به زودی به 100 دلار هم برسد. نفت 100 دلاری برای بازار و مخصوصا صنعت پتروپالایش خیلی خوب است. حتما میدانید که اول نفت رشد میکند و بعد مشتقات آن. پس اثر رشد قیمت نفت احتمالا در شرکتهای پتروشیمی و فروش آنها دیده خواهد شد.»
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: «مورد بعد گزارشهای شهریورماه و گزارشهای فصلی است که اواخر مهرماه منتشر میشود. این گزارشها هم میتوانند بر بازار اثر مثبتی داشته باشند.»
خبریزاد تاکید کرد: «اما همه اینها باید به صورت یک محرک قوی در بازار رخ دهد. ما الان آن محرک قوی را میخواهیم، یعنی یا گزارشها باید خیلی خوب باشد یا اینکه دلار حرکت خیلی شدیدی داشته باشد یا خبرهای برجام به شدت خوب باشد. یا اینکه یک سری خبر بازاری در کنار اینها منتشر شود. مثلا بازار برای صنعت خودرو منتظر خبر است که خودرو در بورس کالا عرضه شود یا نرخ خودروها افزایش یابد. همهی این موارد میتوانند بر بازار اثرگذار باشند البته اگر قوی باشند. در غیر این صورت بهنظر میرسد بازار فعلا در همین سطح پیش خواهد رفت و شرکتها بر اساس عوامل بنیادی رشد خواهند کرد.»
او در پایان گفت: «بهنظر میرسد سطح حمایتی سطوح فعلی بازار قوی است و بازار از این پایینتر نمیرود.»