- دولت پیشبینی کرده تازهواردان بازار کار تا سه سال نصف حداقل دستمزد اعلامی را دریافت کنند.
- کارفرما میتواند قرارداد کارگران را یک طرفه قطع کند.
- تازه واردان به بازار کار بر مبنای قیمت امروز 3650 تا 4250 هزار تومان دریافت خواهند کرد.
به گزارش بازاروما، دولت در لایحه برنامه هفتم پیشبینی کرده تازهواردان بازار کار تا سه سال نصف حداقل دستمزد اعلامی را دریافت کنند. در طول این سه سال هم قرارداد این کارگران میتواند به صورت یک طرفه از سوی کارفرما فسخ شود. شرایطی که دولت در لایحه برنامه توسعهای هفتم پیشبینی کرده، اردوگاه کار اجباری شوروی سابق را به ذهن میآورد.
دولت برای حمایت از تولیدکننده و برای بهبود شرایط کسب و کار، اجحاف بزرگی را به نیروی کار تصویب کرده است. در عمل دولت با این تصمیم هزینه رشد تولید را از جیب کارگر پرداخت میکند.
مسئولان به این موضوع فکر نکردند که شاید در ظاهر نصف کردن پرداختی کارگران به نفع کارفرما باشد اما در واقعیت کارفرما با این میزان پرداختی فقط کارگران بی کیفیت و غیرماهر می تواند استخدام کند که بر خروجی بنگاه اثر نامطلوب دارد. بنابراین این اتفاق نه تنها به کارفرما کمکی نمیکند حتی میزان کارآیی و ارزش افزوده بنگاه را تا حد زیادی کاهش میدهد.
از سوی دیگر در سالهای گذشته به دلیل تورمهای بسیار بالا، سطح رفاه خانوار به شدت کاهش پیدا کرده و دستمزدهای تعریف شده، هر روز توان کمتری در تامین هزینهها پیدا کردهاند. در چنین شرایطی کارگران عملا حاضر به گذراندن وقت در بنگاهی که نصف حداقل دستمزد را میپردازد نیستند مگر افرادی که بسیار ناتوان و در سطح بسیار پایین مهارت هستند.
امسال حداقل دستمزد 7300 هزار تا 8500 هزار تومان در نظر گرفته شده است به این ترتیب تازه واردان به بازار کار بر مبنای قیمت امروز 3650 تا 4250 هزار تومان دریافت خواهند کرد. این اعداد را وقتی کنار آخرین خط فقر اعلامی می گذاریم بهتر می توانیم اجحاف روا داشته شده به کارگران را درک کنیم.
متوسط خط فقر کشور در سال 1401، 7700 هزار تومان اعلام شده است. ولی در تهران به طور مشخص خط فقر سال قبل 14700 هزار تومان برآورد می شود. بنابراین کارگران تازه وارد با فاصله بسیار زیر خط فقر قرار می گیرند.