- مقررات یوترن معاملات دلاری ایران را به طور کامل متوقف کرد
- اقتصاد ایران درهمیزه شده است
- 2 اقدام مهم می تواند اقتصاد ایران را نجات دهد
به گزارش بازاروما، اگرچه ابراهیم رئیسی در سخنان خود به اهتمام دولت برای بریدن بند ناف اقتصاد ایران از دلار اشاره می کند اما اهالی فن می دانند که اقتصاد ایران سال هاست از مبادلات دلاری منع شده است.
این اتفاق نه از سوی مسئولان کشور بلکه از سوی آمریکا رقم خورد. اگر تا قبل از سال 2008 ایران می توانست معاملات دلاری را از طرف کشورهای ثالث انجام دهد اما از این سال به بعد آمریکا در مقررات یوترن (U-Turn) انجام معاملات دلاری از طریق کشورهای ثالث را ممنوع کرد.
در حال حاضر بیش از 75 درصد تجارت خارجی ایران با پنج کشور چین، هند، امارات، ترکیه و عراق انجام می شود. این مبادلات نیز عمدتا با یورو، یوآن، لیر و درهم در حال انجام است و دلار چندان محلی از اعراب ندارد. به عبارتی با توجه به مقررات یوترن ما اساسا امکان استفاده از دلار را در مبادلات بین المللی نداریم و سال هاست عمده تجارت را با درهم انجام می دهیم و سال هاست که درهم به دلار مچ شده و مدتهاست هر دلار 3.67 درهم محاسبه می شود.
هم اکنون معاملات دلاری که در اقتصاد وجود دارد مربوط به معاملات سفته بازانه یا خریدهایی ست که از سوی مسافران انجام می شود. بنابراین عملا استفاده از دلار برای ایران در سطح بین المللی حذف شده و دیگر چیزی نمانده که بخواهد حذف شود.
لذا اینکه مسئولان بر حذف دلار از اقتصاد تاکید می کنند فقط یک فرافکنی و به بیراهه بردن موضوع است. چراکه آمریکایی ها 15 سال پیش زحمت این کار را کشیده اند.
آنچه در بحران کنونی اقتصاد ایران لازم است مسئولان در دستور سیاستگذاری قرار دهند نخست ایجاد یک توافق هر چه سریعتر بین المللی برای اتمام تحریم هاست و دوم برنامه ریزی درست برای جلوگیریی از وقوع ابرتورم است.
ما نباید اجازه دهیم کشور وارد تورم های شدید شود تا مردم مجبور نباشند برای حفظ ارزش دارایی هایشان و یا در معاملات روزمره خود از دلار و معادل آن استفاده کنند.
اگرچه نام سال مهار تورم گذاشته شده اما نه تنها در سیاست های دولت برنامه ای برای کنترل تورم دیده نمی شود بلکه نشانه هایی که می رسد؛ وقوع ابرتورمی نگران کننده را هشدار می دهد.