- شورای رقابت و خودروسازان سر قیمت های مصوب خودروهای مونتاژی با اختلاف مواجه شدند
- بلاتکلیفی قیمت خودروهای مونتاژی، معاملات را قفل کرد
- رئیس اتحادیه نمایشگاه داران خودرو می گوید که خودروهای مونتاژی با دلار 200 هزار تومانی فروخته می شوند
به گزارش بازاروما؛ اختلاف شورای رقابت و خودروسازان سر قیمت خودرهای مو نتاژی، بازار این دسته ازخودروها را بلاتکلیف کرده و فعالان بازار می گویند که معاملات قفل شده است.
۱۶ اردیبهشت سال جاری؛ شورای رقابت در اطلاعیهای قیمت ۱۷ مدل از خودروهای مونتاژی را منتشر کرد اما قیمت این خودروها با واکنش زیادی از سمت فعالان صنعت مواجه شد.
در همین زمینه نامه ای منتسب به عبدالله توکلی لاهیجانی، مدیرکل دفتر خودرویی وزارت صنعت، معدن و تجارت منتشر شد که خطاب به شورای رقابت خواهان بازنگری قیمت ها شده بود. وزارت صنعت، معدن و تجارت اما این نامه را مردود اعلام کرد و گفت که مصوبه شورای رقابت اجرا می شود و سخنگوی شورای رقابت هم ادعا کرد که این نامه به دست شورای رقابت نرسیده و فقط در فضای مجای منتشر شده است.
از آن سمت خودروسازان مدعی شدند که «سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان در جلسه شنبه ٢٣ اردیبهشت اعلام کرد که نرخ ارز مبنا در محاسبه قیمتهای اعلامی شورای رقابت ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان بوده است و برای اعمال نرخ ۴۳ هزار تومان حال حاضر، باید محاسبات جدید انجام شود و افزایش دستمزد و سایر موارد در محاسبات جدید نیز مدنظر قرار گیرد. »
این ادعا هم بلافاصله از سمت شورای رقابت رد شد و تاکید شد که قیمت های اعلام شده لازم الاجرا هستند و شورای رقابت از این قیمت ها عقب نشینی نمی کند. این کشمکش ها سر قیمت خودروهای مونتاژی در حالی رخ می دهد که در حال حاضر متقاضیان خرید خودرو از سامانه یکپارچه فروش خودرو هم بلاتکلیف هستند و نمی دانند که در نهایت خودروهای مدنظر خود را با چه قیمتی تحویل می گیرند.
فروش خودروهای مونتاژی با دلار 200 هزار تومانی
در این میان فعالان بازار خودرو می گویند که مونتاژ چنان سود فریبنده و بی دردسری به جیب خودروسازان سرازیر کرده است که زر ماکارون و شیرین عسل را هم وارد گود کرده است. سال 97 پس از آنکه واردات خودرو به بهانه صرفه جویی در منابع ارزی، ممنوع شد خودروهای مونتاژی به تدریج جای پای خود را در بازار تثبیت کردند و با واردات قطعات منفصله از چین، خودروها را درایران مونتاژ کرده و با نرخ های گزاف به مشتریان فروختند و از آنجا که بازار به سمت انحصار بیشتر پیش رفته بود، مونتاژی ها توانستند سود خوبی به جیب بزنند.
در همین زمینه سعید موتمنی، رئیس اتحادیه نمایشگاه داران خودرو تهران چندی پیش به وب سایت خبری بازار گفته بود که خودروهای مونتاژی در بازار جهانی تنها ۱۵ هزار دلار قیمت دارند و اگر دلار را ۵۰ هزار تومان در نظر بگیریم بهای تمام شده محصولات مونتاژی۷۵۰ میلیون تومان است اما در بازار خودروهای مونتاژی با دلار ۲۰۰ هزار تومانی معامله می شوند.
به جز این، شورای رقابت قبلا اعلام کرده بود از ۱۷ خودرو ۱۳ خودرو رتبه F و G کسب کرده و با هزینه بالا تولید میشوند که باید نسبت به ارتقای شاخص خودروها اقدام کنند.
اسماعیل شجاعی، سخنگوی شورای رقابت توضیح داده بود که «خودروهایی که در رتبه رقابت پذیری G و F قرار گرفتند تا دوره بعدی مهلت دارند که هزینههای تولید خود را کاهش دهند، زیرا تولیداتشان از نظر قیمتی رقابت پذیر نیست. در صورت عدم ارتقای این خودروها از گروههای G و F به هر یک از گروههای A, B, C و D سبب میشود تا این خودروها به عنوان خودروهای غیررقابتی به مردم معرفی شوند.»
با این شرایط دولت تصمیم گرفت که واردات خودرو را آزاد کند. تصمیمی که البته به مذاق مونتاژگران خوش نیامد و آن را به منزله تصمیمی ضد تولید دانستند! در هر صورت دولت و مجلس زیر بار نرفتند و حالا خبر می رسد که ثبت سفارش برای واردات ۱۰۰ هزار خودرو انجام شده است. تسنیم به نقل از عبدالله توکلی لاهیجانی، مدیرکل صنایع خودرو وزارت صنعت، معدن و تجارت خبر داده که «برنامه تولید سال جاری بیش از یک میلیون و ۷۰۰ هزار دستگاه است و تاکنون ثبت سفارش ۱۰۰هزار دستگاه خودرو برای واردات انجام شده است.»
او همچنین افزوده است که «لایحه دوفوریتی واردات خودروهای کارکرده و رفع برخی از موانع خودروهای نو، در دولت مصوب شده و در دستور کار مجلس است.»
با این شرایط و ابهام در وضعیت قیمت خودروهای مونتاژی، معاملات بازار این دسته از خودروها قفل شده است و خریداران دست از معامله کشیده اند.