- ماده 16 لایحه برنامه هفتم توسعه امروز در مجلس بررسی شد.
- هیئتعالی مولدسازی داراییهای دولت تشکیل میشود.
- دستگاههای اجرایی ملزم به ثبت اراضی و املاک خود در سامانه سادا شدند.
به گزارش بازاروما، هشتمین جلسه رسیدگی به لایحه برنامه هفتم توسعه جمهوری اسلامی ایران صبح امروز یکشنبه 9 مهر 1402 به ریاست محمدباقر قالیباف رئیس مجلس آغاز شد.
رسیدگی به جزئیات لایحه برنامه هفتم توسعه جمهوری اسلامی ایران در دستور کار جلسات نوبت صبح و عصر مجلس قرار دارد.
مدیریت داراییها و ارتقای شفافیت دارایی
نمایندگان مجلس بند الف ماده ۱۶ لایحه را تصویب کردند.
ماده ۱۶- بهمنظور مدیریت داراییها و ارتقای شفافیت دارایی دستگاههای اجرایی اقدامات زیر انجام میشود:
ثبت اراضی و املاک در سامانه سادا
الف- دستگاههای اجرایی ملزم به ثبت اطلاعات اراضی، املاک و سایر اموال غیرمنقول از جمله انفال و اموال تملیکی که بهعنوان مالک، بهرهبردار، متولی و نماینده دولت در اختیار دارند؛ اعم از اینکه مورد بهرهبرداری بوده یا متولی واگذاری باشند (دارای سند مالکیت یا فاقد سند مالکیت، اجاربهای، وقفی و حقوق و امتیازات مرتبط با اموال غیرمنقول از جمله حق انتفاع، حق ارتفاق و حق سرقفلی) در سامانه جامع اموال دستگاههای اجرایی (سادا) هستند.
هرگونه پرداخت بابت تجهیز، نگهداری و سایر هزینهها برای موارد ثبت نشده در سامانه سادا ممنوع است. عدم اجرای این بند توسط مدیران مربوط دستگاههای اجرایی تخلف محسوب میشود.
وزارت اقتصاد موظف به شناسایی اموال غیرمنقول دولت شد
ب- طبق این مصوبه، وزارت امور اقتصادی و دارایی موظف به شناسایی، مستندسازی و تثبیت مالکیت دولت بر اموال غیرمنقول موضوع این ماده از طریق تشخیص یا تعیین بهرهبرداری و یا صدور گواهی بهرهبرداری برای دستگاههای اجرایی به استثنای انفال و مصادیق مندرج در ماده ۱۰ قانون جهش تولید مسکن و اصل ۸۳ قانون اساسی است.
سازمان ثبت اسناد و املاک کشور مکلف است بنابر اعلام و تشخیص وزارت امور اقتصادی و دارایی، اسناد مالکیت دولتی اموال غیرمنقول را به نام دولت جمهوری اسلامی ایران بهعنوان مالک صادر نماید. وزارت امور اقتصادی و دارایی بهعنوان امین اموال دولت شناخته میشود.
تعیین استاندارد میزان اموال غیرمنقول
پ- وزارت امور اقتصادی و دارایی موظف است با همکاری سازمان اداری و استخدامی کشور، استاندارد میزان اموال غیرمنقول موردنیاز در اختیار هر دستگاه اجرایی را متناسب با مأموریت آن دستگاه تعیین و ابلاغ نماید. دستگاههای اجرایی مکلفند ظرف یک سال پس از لازمالاجرا شدن این قانون، نسبت به فروش اموال غیرمنقول مازاد بر استاندارد مطابق آییننامه هیئتعالی مولدسازی داراییهای دولت یا انتقال آن به وزارت امور اقتصادی و دارایی اقدام نمایند. در صورت عدم فروش اموال غیرمنقول مازاد دستگاه اجرایی در مهلت مقرر و یا عدم انتقال آن به وزارت امور اقتصادی و دارایی، عنوان دستگاه بهرهبردار داراییهای موضوع این بند به استثنای اراضی انفال به نام وزارت امور اقتصادی و دارایی با حفظ مالکیت دولت تغییر مییابد.
کلیه احکام مربوط به هیئتعالی مولدسازی از هر حیث از جمله آییننامه اجرایی منابع، مصارف، ترکیب اعضا بر این بند حاکم است.
حکم این بند صرفا نسبت به مواردی است که در چهارچوب مصوبات مولدسازی یا خارج از شمول اختیارات هیئتعالی مولدسازی است و در صورت پایان مهلت اختیارات هیئتعالی مولدسازی و عدم تمدید آن، حکم این بند قابل اجراست.
*پس از مخالفت نمایندگان مجلس با تصویب تبصره مربوط به این بند و همچنین رای نیاوردن پیشنهاد حذف آن، با تصمیم ریاست مجلس، تبصره بند پ ماده ۱۶ به شرح زیر به کمیسیون تلفیق برنامه هفتم توسعه جمهوری اسلامی ایران ارجاع داده شد:
تبصره- در اجرای بند (۶) سیاستهای کلی برنامه هفتم، مولدسازی اموال غیرمنقول و انفال مازاد بخش کشاورزی و منابع طبیعی که واجد نقش اساسی در امنیت غذایی کشور هستند، با رعایت ماده (۶) قانون افزایش بهرهوری بخش کشاورزی و منابع طبیعی و حفظ کاربری آنها انجام میشود. کلیه درآمدهای حاصل از واگذاری، اجاره، فروش و بهرهبرداری از اموال غیرمنقول مازاد بخش کشاورزی و منابع طبیعی، با تصویب کمیتهای به ریاست معاون اول رئیسجمهور و عضویت وزرای جهاد کشاورزی، امور اقتصادی و دارایی و کشور، صرف تأمین سهم مشارکت دولت در صندوقهای حمایت از توسعه بخش کشاورزی و زیرساختهای کشاورزی و یکپارچهسازی اراضی کشاورزی و طرحهای آبخیزداری میشود.
هیئتعالی مولدسازی داراییهای دولت تشکیل میشود
ت- وزارت امور اقتصادی و دارایی موظف است ضمن رصد، شناسایی، مستندسازی، آمادهسازی و پایش اموال غیرمنقول، نسبت به فروش یا مولدسازی اموال غیرمنقول مازاد دولتی انتقال یافته و مکشوفه (از قبیل تغییر کاربری، فروش، اجاره، معاوضه و تهاتر با دستگاههای غیردولتی یا بخش خصوصی، تبدیل به احسن کردن، ترهین، توثیق، انتشار اوراق مالی اسلامی به پشتوانه داراییها، ایجاد صندوقهای املاک و مستغلات، نوسازی و بهینهسازی با مشارکت بخش غیردولتی) به استثنای انفال و مصادیق مندرج در ماده ۱۰ قانون جهش تولید مسکن و اصل ۸۳ قانون اساسی بر اساس دستورالعمل هیئتعالی مولدسازی داراییهای دولت اقدام نماید.
هیئتعالی مولدسازی داراییهای دولت با ترکیب معاون اول رئیسجمهور (رئیس)، وزیر امور اقتصادی و دارایی (دبیر)، رئیس سازمان، وزیر کشور، وزیر راهوشهرسازی، معاون حقوقی رئیسجمهور، نماینده رئیس مجلس شورای اسلامی و نماینده رئیس قوه قضائیه بهمنظور تعیین ضوابط و چهارچوب حاکم بر مدیریت داراییهای مازاد دستگاههای اجرایی، رفع موانع حقوقی و اطاله فرآیندهای اجرایی و ایجاد هماهنگی لازم میان دستگاههای اجرایی و نظارتی در زمینه واگذاری و مولدسازی داراییها تشکیل میشود.
آییننامه اجرایی این بند به تصویب هیئتعالی مولدسازی داراییهای دولت میرسد.
تبصره- اموال غیرمنقول نیروهای مسلح، دستگاههای امنیتی و سازمان انرژی اتمی تابع ضوابط مربوط است.
منبع: ایسنا