- قیمت دلار در بازار آزاد 49 هزار و 370 تومان است.
- دلار در صرافی ملی 11 تومان رشد کرد.
- یورو 380 تومان ارزان شد.
به گزارش بازاروما، ماه گذشته به واسطه اخبار آزادسازی 6 میلیارد دلار بلوکهشده ایران در کره جنوبی قیمت دلار از کانال 50 هزار تومان بالاتر نرفت. پس از تایید انتقال منابع ایران به بانکهای قطر کاهش قیمت دلار در کانال 49 هزار تومانی دیده شد، اما از این سطح پایینتر نرفت. اسکناس آمریکایی روز گذشته مجددا به ریل افزایش قیمت برگشت. آخرین قیمت ثبت شده برای دلار در روز دوشنبه 49 هزار و 502 تومان است.
استفاده از ارزهای آزادشده در ابهام
روز گذشته مدیر روابط عمومی بانک مرکزی به اظهارات یک مقام آمریکایی درباره پولهای ایران در قطر واکنش نشان داد. برت مک گورک، هماهنگکننده شورای امنیت ملی برای خاورمیانه و شمال آفریقا گفته بود که که پول ایران در قطر تحت محدودیتهای قانونی بیشتری نسبت به کره جنوبی قرار دارد. این وجوه فقط برای یک دسته محدودی از تجارت بشردوستانه مانند غذا، دارو و محصولات کشاورزی هزینه میشود و هیچ سرمایهای وارد ایران نمیشود.
مصطفی قمری وفا، مدیر روابط عمومی بانک مرکزی نیز در صفحه شخصی اکس خود نوشت: «منابع ارزی آزاد شده از کره جنوبی که معادل 5 میلیارد و 573 میلیون و 492 هزار یورو بوده در حساب شش بانک ایرانی در قطر فعال است و طبق تاکید رئیسکل بانک مرکزی، کلیه منابع ارزی مربوطه جزو ذخایر ارزی بانک مرکزی و پشتوانه ریال هستند و بنا به مصالح ملی و در جهت تقویت ریال استفاده میشود.»
بر این اساس ایران تاثیر پولهای آزادشده در بازار ارزی را تایید میکند و آمریکا انکار. به هر حال قیمت دلار در بازار آزاد تهران تا به این لحظه واکنش چندانی به خبردرمانی پولهای بلوکهشده نداشته است. فعالان بازار معتقدند جهش یا عقبنشینی دلار به سیلی سنگینی نیاز دارد.
مذاکرات مستقیم ایران و آمریکا؟
مذاکرات ایران و آمریکا همیشه یک پای ثابت شوکهای خبری برای بازار ارز بودند. ساعاتی پیش امواج مدیا به نقل از چند منبع آگاه مدعی شد رهبر جمهوری اسلامی ایران، به مذاکرهکنندگان هستهای اجازه داده مستقیم با آمریکا مذاکره کنند.
منابع بلندپایه ایرانی که نخواستند نامشان فاش شود، گفتهاند علی باقری کنی، معاون وزیر خارجه جمهوری اسلامی، آماده است تا هفتههای آینده در عمان با برت مکگرک، هماهنگکننده کاخ سفید در امور خاورمیانه و شمال آفریقا، دیدار کند.
نتیجه مثبت مذاکرات مستقیم یا غیرمستقیم بازار ارز را به سمت نزول میبرد و نتیجه منفی آن میتواند فنر مقاومتی دلار را رها کند.
دردِ دلار چیست؟
برخی از کارشناسان معتقدند ثبات قیمت دلار در محدودهی 48 تا 52 هزار تومان مدیون خبردرمانیهای سیاسی است. آنها تاکید میکنند تقویت واقعی ریال از مسیر مهار تورم اتفاق خواهد افتاد و در صورتی که این منابع برای سرکوب نرخ ارز استفاده شود؛ تقویتی مصنوعی بوده و تنها شرایط را برای جهشهای ارزی در آینده فراهم خواهد کرد.
در اقتصاد ایران طی دهههای گذشته بارها تکرار شده است. زمانی که بانکمرکزی به درآمدهای ارزی حاصل از فروش نفت دسترسی داشته است با تزریق گسترده آن در بازار نرخ ارز را به صورت دستوری پایین نگه داشته است. با این حال پس از وقوع شوکهای مختلف مانند تحریمها و محدود شدن منابع ارزی بانکمرکزی، فنر نرخ ارز رها شده و جهشهای ارزی تجربه شده است. به همین دلیل کارشناسان تاکید میکنند در شرایطی که نظام ارزی ایران به صورت شناور مدیریت شده اداره میشود؛ دفاع از یک نرخ میتواند آسیبهای جدی به اقتصاد ایران وارد کند.
اما از بازار ارز امروز چه خبر؟
بازار ارز امروز 4 مهر 1402
گزارش میدانی بازاروما از بازار فردوسی نشان میدهد بازار باز هم دچار رکود شده است. بازار ارز کمرونق و خریدوفروش قابلتوجهی انجام نمیشود.
قیمت دلار در بازار آزاد تهران امروز 132 تومان پایین آمد و 49 هزار و 370 تومان قیمت خورد. دلار صرافی ملی هم که از هفتهی پیش بهطور مستمر روند نزولی خود را حفظ کرده بود امروز 11 تومان افزایش قیمت داشت. قیمت دلار در این بازار 41 هزار و 192 تومان گزارش شد.
درهم در بازار امروز 13 هزار و 700 تومان معامله شد. قیمت دلار بر اساس درهم 50 هزار و 279 تومان است.
قیمت یورو نیز 380 تومان ارزان شد. این اسکناس امروز 52 هزار و 270 تومان قیمت دارد.