به گزارش بازاروما، احمد میدری، اقتصاددان نهادگرا در گفتگو با بازاروما در مورد تبین گفتمان اقتصادی مسعود پزشکیان به دغدغههای مشترک کشور از جمله فقر، بیکاری، تورم، بحران آب و بحران انرژی اشاره کرد. او عقیده دارد که سیاست انتخاب از میان گزینههای موجود است و نباید بر سر هویتهای مختلف با یکدیگر دعوا کرد.
چند روزی بیشتر به انتخابات نمانده است و نظرسنجیهای رسمی نشان میدهد که هنوز دستکم حدود 30 درصد از مشمولین قانع نشدند که در انتخابات شرکت کنند. استدلال این گروه برای رای ندادن این است که با رای مردم حاکمیت اصلاح نمیشود و صرفا میخواهد مشروعیت مردم را داشته باشد. در مقابل این دیدگاه عدهای استدلال میکنند که تجربه انتخابات گذشته نشان میدهد که با مشارکت پایین مردم طیف تندرو به قدرت میرسد و وضعیت ایران را بدتر میکند. حالا سئوال اینجاست که چگونه میتوان فهمید چه کسانی درست میگویند؟ فقط تاریخ به این سئوال پاسخ میدهد.
امروزه فهم وضعیت اقتصادی و ارائه راهکار در رابطه با راهحل بهبود آینده اقتصاد ایران یکی از ملاکهای مهم مردم برای انتخاب رئیس جمهور بعدی است و به همین منظور احمد میدری در گفتگو با بازاروما به تبین دیدگاههای اقتصاد مسعود پزشکیان پرداخت.
محورهای اصلی گفتگو احمد میدری، اقتصاددان:
بررسی روند تاریخی اقتصاد سیاسی از خاتمی تا روحانی
- با قدرت گرفتن مسعود پزشکیان میتوان به دوره تازهای اقتصاد سیاسی ایران وارد شد. در زمان خاتمی توزیع قدرت به نفع بدنه کارشناسی بود و حاکمیت قانون باعث بهبود وضعیت اقتصاد ایران شده بود. عملکرد اقتصادی دولت خاتمی بهترین عملکرد اقتصادی در تاریخ پس از انقلاب اسلامی بوده است. دولت خاتمی به این دلیل عملکرد خوبی داشت که پای کارشناسان به قدرت باز شد. در هیات دولت آقای خاتمی افرادی با طیفهای مختلف وارد دولت شدند. نکته مهم دولت خاتمی امید مردم به آینده بود. زمانی که مردم به آینده امیدوارند، فضای سیاسی کل جامعه عوض میشود. در زمان خاتمی تحولات زیادی ایجاد شد و این فقط مربوط به اعضای دولت نبود و مردم فضا را عوض کردند.
- فضای اقتصاد سیاسی بعد از دوران خاتمی امتداد پیدا نکرد. فضای سیاسی در سال 88 کاملا تغییر کرد. اول شعار تعامل با جهان به ستیز با جهان تبدیل میشود. دایره بزرگ خودیها به دایره کوچک غیرخودیها تبدیل میشود. اگر جهشهای نفتی زمان احمدینژاد نبود احتمالا وضعیت به شدت بدی پیدا میکردیم. اوج تنشهای سیاسی در سال 88 رخ داد. قدرتهای جهانی بعد از تنگ شدن فضای اقتصاد سیاسی در ایران فرصت تحریم شدید ایران را پیدا میکنند. در دوران آقای روحانی سعی شد که رویکرد ستیز با جهان کمی آرام شود اما این وضعیت هم پایدار نبود.
آیا پزشکیان میتواند دوران خاتمی را اینبار با پایدار کردن مفاهیم تعامل با جهان ایجاد کند؟
- برای اینکه به جواب این پرسش برسیم که آیا پزشکیان میتواند تغییر معناداری در اقتصاد سیاسی ایران ایجاد کند یا نه باید تاریخ 100 سالانه ایران را بررسی کنیم. از روزی که روشنفکران ایرانی خواستند به دنیای مدرن وارد شوند، دعواهای داخلی مانع شد. انقلاب مشروطه به فروپاشی اقتصاد، سیاست و جامعه در ایران منجر شد. ایران وارد دوران جنگ علیه همه شد و در این دوران در مدت 14 سال ایران حدود 50 دولت عوض شد و بیثباتی رکن جدایی ناپذیر ایران شد. در این دوران ایران به 3 قسمت تقسیم شد و ما در وضعیت شبه استعماری به سر میبردیم
- در این دوران به این دلیل که روشنفکران میخواستند به سرعت قدرت قاجار را پس بزنند و وارد دوران جدید شوند اما جنگ درونی در میان روشنفکران ایران را به سمت فروپاشی میبرد. تاجایی که بسیاری از مشروطه خواهان به دنبال انسجام و نیروی درونی میگردند تا انسجام را به جامعه برگرداند.
- سه ماه از انقلاب گذشته بود که تنشهای داخلی افزایش پیدا میکند. بعضی از نیروهای سیاسی شعار اتحاد علیه نظام سیاسی جدید سر میدهند و در دهه 60 تنشهای بزرگی را گذراندیم.
- پزشکیان با شعار ایجاد اجماع به میدان آمده است. این شعار یعنی چگونه میتوان میان ذینفعان توافقی جامع برای ایجاد تغییرات اجماع ایجاد کرد؟
مهمترین رکن اقتصاد سیاسی
- ما باید برای حل منازعات ایران به دنبال نقاط مشترک بگردیم. مسئله مشترک ایران امروز فقر، بیکاری، تورم، بحران آب و بحران انرژی است. چرا ما نمیتوانیم در مورد مسائل مشترک خود حرف بزنیم؟
- ما باید دعوا برسر توزیع قدرت را رها کنیم. مبتنی بر شواهد در مورد مسائل را مطرح کنیم. در هر زمینهای باید اطلاعات را روی میز گذاشت. براساس تجربه میگویم که هر جا که اطلاعات را روی میز گذاشتیم توافق حاصل شد.
- اصلاحات زمانی میتواند موفق شود که اجماع ایجاد کند. سیاستمداران به وعدههای خود عمل نمیکنند و این به معنای این نیست که نمیخواهند، بلکه نمیتوانند. جامعه مدنی باید به بلوغ فکری برسد و سیاستمداران را همراهی کند. دعوای سیاست دعوای شدنها نیست. بلکه دعوای امر شدنی در مقابل امر نشدنی است.
ویدیو کامل این گفتگو را در یوتیوب پانوراما ببینید.