- سلطان ۶۰ هزار دلاری ارز دستگیر شد
- سلطان سکه که عامل گرانی نامیده می شد اعدام شد اما سکه توان ماندن در قیمت های دوره مظلومین را نداشت
- قیمت دلار از زمان جمشید بسم الله تا امروز ۵۰ هزار تومان افزایش یافته است
به گزارش بازاروما، سرهنگ هدایت بهرامی رئیس پلیس امنیت اقتصادی تهران از دستگیری یک اخلال گر ارزی که ۶۰ هزار دلار در اختیار داشت خبر داد. این اخلال گر در محدوده میدان حسن آباد تهران فعالیت می کرد. پلیس امنیت اقتصادی می گوید: «این متهم با اخلال در بازار ارز موجب افزایش رشد قیمت ارز در بازار مصرف شده بود که در همین راستا محل تردد وی شناسایی شده و پس از هماهنگیهای قضائی، این فرد دستگیر و به مقر انتظامی منتقل شد.»
سلطان ها به عقیده مسئولان قضائی و اجرایی تاثیر زیادی بر بازارها می گذارند و به همین دلیل هم سرنوشت همه آنها به اعدام و نیستی ختم می شود. در سال های گذشته دست کم هشت سلطان در بازارهای مختلف دستگیر و محاکمه شدند تا بازارها آرام گیرد.
معروف ترین آنها وحید مظلومین سلطان سکه است که در سال ۱۳۹۷ به اعدام محکوم شد. دی ماه همین سال حمید باقری درمنی به جرم خرید و فروش قیر اعدام شد. وحید بهزادی و همسرش نجوا لاشیدایی سلاطین خودرو بودند که در اردیبهشت ۱۳۹۹ به اعدام محکوم شدند. باقی سلاطین اگرچه حکم اعدام نگرفتند اما احکام سنگین آنها را از ادامه فعالیت بازداشت. شبنم نعمت زاده دختر وزیر اسبق وزیر صنعت به جرم اخلال در نظام دارویی کشور حکم ۲۰ سال زندان، ۷۴ ضربه شلاق و محرومیت دائمی از خدمات دولتی گرفت. مرجان شیخ الاسلامی که سلطان پتروشیمی خوانده می شود جرم مشارکت در اخلال در نظام اقتصادی کشور دارد اما به دلیل آنکه از کشور گریخته دسترسی به او برای اجرای حکمش وجود ندارد. سلطان فولاد هم رسول دانیال زاده است که بدهکار کلان بانکی نیز شناخته می شود. او با پرداخت رشوه های سنگین، وام های کلانی از سیستم بانکی به بهانه تامین مواد اولیه برای سه کارخانه فولادسازی دریافت کرد و این پول ها را تبدیل به ارز و از کشور خارج کرد. حمیدرضا خلیلی که واردات ۱۱۴ هزار کیلو گوشت را با ارز دولتی و فروش در بازار آزاد انجام داده بود و ۱۲ سال حبس گرفت هم سلطان گوشت نامیده می شود و بالاخره احمد پاسدار که به عنوان سلطان گوشی موبایل شناخته می شود با واردات هزاران گوشی تلفن همراه با ارز دولتی و فروش با قیمت آزاد، ۱۲ سال حبس تعزیری گرفت و اموالش به نفع دولت ضبط شد.
داستان هر یک از این سلاطین را که مرور می کنیم به یک تراژدی می ماند که عوامل مختلف یا بهتر است بگوییم سیاست های کلان اقتصادی آنها را به این سمت کشانده است. مثال دقیق آن ماجرای وحید مظلومین است. در نیمه دوم سال ۱۳۹۶ وقتی نشانه های جهش قیمت ها ظهور پیدا می کند مسئولان پولی کشور در یک جلسه فوری تصمیم به تزریق ارز و سکه ارزان به بازار می گیرند تا قیمت ها کنترل شود. از بهمن این سال پیش فروش سکه با عاملیت بانک ملی و کارگشایی و با مسئولیت دبیرکل بانک مرکزی آغاز می شود. در ادامه التهابات بازار، در جلسه معروف ۲۱ فروردین ۱۳۹۷ دولت تصمیم می گیرد نرخ رسمی ارز را ۴۲۰۰ تومان تعیین کند و باقی قیمت ها را قاچاق بداند. این نرخ که بعدها به ارز جهانگیری معروف شد یک فاصله قیمت عجیب بین نرخ های رسمی و غیررسمی سکه ایجاد کرد و همین مساله باعث هجوم افراد برای خرید سکه دولتی شد. این بازار به قدری داغ شد که محسن اژه ای معاون وقت قوه قضائیه گفته بود: «عده ای وام میلیاردی می گرفتند تا سکه پیش خرید کنند.»
هجوم برای خرید سکه سبب شد در مدت اجرای این طرح ۶۰ هزار تن طلا حراج شود. از کلمه حراج استفاده می کنیم چون پیش فروش ها با قیمت هر قطعه سکه یک میلیون و ۷۵۰ هزار تومان صورت می گرفت اما قیمت بازار آزاد تا پنج میلیون تومان پیش رفته بود.
دولت در هنگام اجرای این سیاست هیچ منع قانونی برای خریداران پیش بینی نکرد. بازاری باز و بی ضابطه که هر کسی سرمایه بیشتری دارد بیشتر می تواند از آن بهره ببرد. چه کسی ست که سرمایه داشته باشد و نخواهد به چنین بازاری وارد شود؟
وحید مظلومین هم سرمایه داشت و این بازار پرسود و وسوسه انگیز را برای سرمایه گذاری انتخاب کرد. اما او را به جرم خریدن کالایی که منع خرید نداشت دستگیر و اعدام کردند.
سلطان سکه که عامل گرانی سکه نامیده می شد اعدام شد اما سکه توان ماندن در قیمت های دوره مظلومین را نداشت. امروز خبری از سلطان سکه نیست و سکه تمام بهار آزادی با قیمت ۳۲ میلیون تومان خرید و فروش می شود!
سلاطین دستگیر شدند، اعدام شدند و یا پایشان از زندگی عادی و فعالیت در بازار قطع شد اما بازار با همان شیب تندی که برای فتح قله قیمت ها طی می کرد، ادامه مسیر می دهد.
ماجرای دستگیری سلاطین کماکان ادامه دارد اما این سلطان کشی ها نتوانسته افسار قیمت را بکشد. امروز خبر از دستگیری سلطان ارز می دهند. می گویند او با ۶۰ هزار دلاری در اختیار داشته توانسته بازار ارز کشور را به هم بریزد!! مانند گذشته که می گفتند جمشید بسم الله عامل تلاطمات بازار ارز است. جمشید بسم الله را دستگیر کردند اما قیمت دلار از زمان جمشید تا امروز ۵۰ هزار تومان افزایش یافته است.
دستگیری مدام سلطان ها و بی تاثیری این دستگیری ها و اعدام ها بر قیمت ها، این پرسش را ایجاد می کند که آیا سلطان بازارها خود دولت نیست؟