- تورم فصلی نهادههای ساختمانی کاهش پیدا کرده است.
- سازندگان منطقه 5 تهران به خرید مسکن آماده روی آوردند.
- بازدهی خرید و نگهداری مسکن به سه برابر تولید مسکن رسیده است.
به گزارش بازاروما، آخرین باری که یک مرکز رسمی آماری از قیمت مسکن منتشر کرده، چند ماه میگذرد. آمارهای غیررسمی نشان میدهد که قیمت مسکن نسبت به ماههای پایانی سال گذشته حدود 30 درصد افزایش یافته است و بررسیهای میدانی بازاروما از بازار مسکن مناطق مختلف، حکایت از رکود سنگین این بازار دارد.
بعد از شروع دور جدید مذاکرات ایران و آمریکا، روند دلار نزولی شد و در مقاطعی تا 49 هزار تومان هم نزول کرد و حالا این ارز روی عدد 50 هزار تومان تثبیت شده است. تثبیت قیمت دلار و امید به آینده توافق، معاملات بازار مسکن را قفل کرد. یکی از مشاوران املاک منطقه 5 در رابطه با وضعیت معاملات گفت: «در شرایط فعلی خریدار وجود ندارد. همه خریداران در بازار حضور دارند اما خرید نمیکنند. به ریزش قیمت مسکن امید دارند و برای همین پیشنهادهای زیر قیمت به فروشندگان میدهند. مردم فکر میکنند به زودی توافق حاصل میشود و قیمتها ریزش میکنند اما من اینطور فکر نمیکنم.» براساس آمارهای بانک مرکزی منطقه 5 تهران بیشترین تعداد معاملات مسکن را دارد اما به گفته فعالان بازار، معاملات این منطقه در حال حاضر راکد است.
بسازیم یا نه؟
آمارهای مرکز آمار ایران در رابطه با نهادههای ساختمانی نشان میدهد که قیمت نهادههای ساختمانی در پاییز 1401 نسبت به فصل قبل حدود 21 درصد رشد کرده است. بررسیهای گزارش مرکز آمار نشان میدهد که آهنگ رشد قیمت مصالح ساختمانی در زمستان سال گذشته کند شده است. آخرین آمار مربوط به قیمت نهادههای ساختمانی به پاییز سال گذشته برمیگردد اما بررسیهای بازاروما نشان میدهد که قیمت مصالح ساختمانی در ماههای ابتدایی امسال ثابت بود و حتی در برخی موارد روند نزولی داشت.
در شرایط فعلی که قیمت مصالح ساختمانی تثبیت شده است بسیاری از سازندگان بزرگ مسکن به خرید مصالح روی آوردند و برخی ادعا میکنند که در شرایط فعلی بهترین سرمایهگذاری ساخت و ساز مسکن است. اما آیا ساخت و ساز در شرایط فعلی پربازده است؟
تثبیت قیمت مصالح ساختمانی سیگنالی برای ساخت بیشتر مسکن است.از طرفی عدم نقدشوندگی بازار مسکن هم در میان سازندگان بزرگ مطرح است. یکی از فعالان بازار مسکن در گفتگو با بازاروما گفت: «سازندگان کوچک بازار در شرایط فعلی به دلیل حاشیه سود پایین ساخت و ساز به خرید مسکن روی آورند.» بررسیها نشان میدهد که حاشیه سود تولید مسکن در اواخر سال گذشته حدود 30 درصد اما چشمانداز سرمایهگذاری در بازار مسکن حدود 100 درصد بود.
بررسی دورههای تاریخی نشان میدهد که بازدهی تولید مسکن در ابتدای دهه 90 بیش از 80 درصد بود اما در شرایط فعلی کاهش بازدهی تولید مسکن و افزایش بازدهی سرمایهگذاری بر مسکنهای تولید شده، انبوهسازان را به دلالان بازار مسکن تبدیل کرده است. حال برخی از کارشناسان حوزه مسکن این اتفاق را به سرطان بدخیم بازار مسکن تعبیر میکنند.
اخبار مربوط به بازار مسکن را در صفحه مسکن بازاروما بخوانید.