- بهانههای خودروسازان برای افزایش قیمت خودرو در شرایطی است که قرائن و نشانهها خلاف ادعای آنها را اثبات میکند.
- در حالی که خودروسازان از رشد قابل توجه تقاضاهای سرمایهای میگویند، فعالان بازار از رکود سنگین معاملات روایت میکنند.
- ادعای خودروسازان درباره تاثیر رشد قیمت مواد اولیه هم به چالش کشیده شده است.
به گزارش بازاروما؛ قیمت انواع خودرو در سال ۱۴۰۱ بیشتر از نرخ تورم عمومی کشور رشد کرده است. این در حالی است که وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام کرده میزان تولید خودروهای سواری در سال ۱۴۰۱ حدود یک میلیون و ۴۵۰ هزار دستگاه بوده است.
نیاز سالانه بازار خودرو بین یک میلیون تا یک میلیون و ۳۰۰ هزار خودرو برآورد میشود و شمار عرضه بر تقاضا پیشی گرفته است و قاعدتا با تعدیل عرضه و تقاضا نباید جهش قیمت اتفاق میافتاد.
با این حال خودروسازان تقاضاهای سرمایهای را دستمایه کرده و میگویند که قیمت خودرو نه به دلیل تقاضای واقعی که به دلیل تقاضای سرمایهای بالا رفته است. در عین حال فعالان بازار خودرو مدتهاست که به رسانهها اعلام میکنند بازار در رکود سنگین به سر میبرد و معاملات تقریبا متوقف شده است.
گزارشی که متناقض با ادعای خودروسازان مبنی بر رشد قابل توجه تقاضاهای سرمایهای است.
نکته دیگری که خودروسازان آن را دستاویز گرانیهای این بازار کردهاند افزایش قیمت مواد اولیه به ویژه فولاد است که بارها خودروسازان ایران برای توجیه جهش قیمت خودرو آوردهاند.
آنها با اشاره به حجم بالای کاربرد فولاد در خودرو میگویند که وضعیت قیمتها در این بازار، تاثیر مستقیم روی قیمت خودرو دارد اما حالا که نه تنها خودروسازان که تولیدکنندگان لوازم خانگی، افزایش قیمت فولاد را دستاویز گرانی قرار دادهاند، فولادسازان به این ماجرا واکنش نشان دادهاند.
فولادسازان با اشاره به تاثیر ناچیز قیمت فولاد در قیمت نهایی خودرو توضیح میدهند که به طور متوسط میزان مصرف فولاد در هر خودرو، ۹۰۰ کیلوگرم است و میانگین قیمت ورق در سال گذشته حدود ۲۰ هزار تومان بوده که امسال این رقم به حدود ۲۸ هزار تومان تا ۲۹ هزار تومان رسیده است. بنابراین بهای تمام شده فولاد برای هر خودرو در حال حاضر تنها حدود ۸ میلیون تومان است.
این در حالی است که قیمت تیبا از ۱۰۰ میلیون تومان در سال گذشته به حدود ۳۵۰ میلیون تومان رسیده یعنی افزایش ۲۵۰ میلیون تومانی داشته است و سهم فولاد در این میزان افزایش قیمت تنها ۸ میلیون تومان است.
بر اساس گفته فولادسازان سهم فولاد در قیمت خودرو تنها حدود ۳ درصد است و مطابق آمار بانک مرکزی سهم فولاد در قیمت هر مترمربع مسکن هم حدود ۲.۵ تا ۳ درصد است.
گذشته از این و برخلاف ادعای خودروسازان قیمت فولاد در سال ۱۴۰۰ و ۹ ماهه ابتدای سال ۱۴۰۱ روند کاهشی داشته است.
بررسی صورتهای مالی فولاد مبارکه در بازه زمانی گفته شده نشان میدهد که قیمت محصولات گرم و سرد این کارخانه، در ۹ ماه ابتدای سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۴۰۰ کاهش داشته است اما آیا خودروسازان کاهش قیمت فولاد را در بهای تمام شده خودرو، لحاظ کردهاند؟
نکته دیگری که خودروسازان برای افزایش قیمت خودرو به آن اشاره میکنند، تاثیر تورم بر قیمت نهایی است.
بررسی بازدهی بازار خودرو در سال ۱۴۰۱ نشان میدهد که بهای خودرو متناسب با نرخ تورم عمومی کشور رشد نکرده و از آن سبقت گرفته است.
مطابق اعلام مرکز آمار ایران، نرخ تورم سال ۱۴۰۱ معادل ۴۵.۸ درصد بوده است اما بازدهی یکساله ارزانترین خودروی بازار ایران در سال ۱۴۰۱ از ۸۶ درصد عبور کرده و بازدهی برخی خودروها بیشتر از ۱۰۰ درصد بوده است.
در سال ۱۴۰۱ ارزانترین خودروی بازار ایران یعنی پراید در فروردین ماه با قیمت ۱۶۹ میلیون تومان در بازار فروخته میشد و بهای آن در آخرین روز سال به ۳۱۵ میلیون تومان رسید و به این ترتیب پراید در یک سال بیش از ۸۶ درصد افزایش قیمت را تجربه کرد.
در این میان پژو ۲۰۷ پرچمدار افزایش قیمت در سال ۱۴۰۱ بودو در حالی که در فروردین ۱۴۰۱ قیمت پژو ۲۰۷ اتومات نزدیک به ۵۰۰ میلیون تومان بود و در انتهای سال به حدود یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان رسید و بازدهی این خودرو در سال ۱۴۰۱ حدود ۱۴۰ درصد بود.
بررسی بازدهی سایر انواع خودرو هم نشان میدهد که بازدهی بسیاری از انواع خودروهای داخلی و خودروهای مونتاژی چینی بیشتر از ۱۰۰ درصد بوده است.