به گزارش بازاروما، داستان 20 سال رقابت سخت میان اپل و مایکروسافت از داستانهای جذاب دنیای تکنولوژی است. هر دو شرکت در دهه 1970 در سیلیکون ولی تاسیس شدند. در ابتدای کار مایکروسافت بسیار موفقتر بود و با معرفی ویندوز به پادشاه بازار کامپیوترهای خانگی تبدیل شد اما داستان اپل خیلی دیرتر از مایکروسافت به موفقیت رسید. در ادامه داستان رقابت جنجالی بزرگترین شرکتهای تکنولوژی دنیا را شرح میدهیم:
اپل چگونه جای مایکروسافت را گرفت؟
در طول دهه 90 شرکت مایکروسافت تمام انرژی خود را بر روی توسعه و ساخت ویندوز گذاشت و خیلی زود توانست جای جنرال الکتریک را بگیرد. دقیقا در همین زمان بود که اپل به دلیل رقابت شدید در بازار کامپیوترهای شخصی، قیمت بالا و فقدان نوآوری در حال ورشکستگی بود. مایکروسافت در دهه 90 و به فاصله دو سال از معرفی ویندوز توانست 73 درصد از بازار کامپیوترهای خانگی را بدست آورد و این درحالی بود که همه فعالان حوزه تکنولوژی فکر میکردند اپل به زودی ورشکست میشود. تلاشهای ناموفق اپل برای مدرنسازی سیستم عامل مکینتاش، عرضه ناموفق محصولاتی مانند دوربین QuickTake، سیدی قابل حمل PowerCD، پخش کننده موسیقی، بلندگو و بازی ویدیو Pippin، ضربه بزرگی به تصویر برند اپل زده بود. اما اپل با روی کار آمدن استیو جابز بازار خود را پیدا کرد و به سمت توسعه تلفنهای همراه حرکت کرد. با اختراع ایفون ورق برگشت و اپل دوباره به عنوان یکی از خلاقترین شرکتهای تکنولوژی شناخته شد. کارشناسان 3 تصمیم بزرگ استیو جابز را دلیل موفقیت افسانهای اپل میدانند. اولین تصمیم معرفی محصول باکیفیت و مبتنی بر نیاز بازار بود. محصولاتی مانند iMac، iPod، iPhone جای خود را در بازار باز کردند. دومین تصمیم کمپین تبلیغاتی «متفاوت فکر کن» بود. این کمپین تبلیغاتی را یکی از بزرگترین کمپینهای تبلیغاتی مدرن میدانند. سومین تصمیم درست استیو جابز افتتاح فروشگاههای خردهفروشی یا همان اپل استورها در سراسر جهان بود.
جالب اینجاست که بدانید در سال 2004 ارزش بازار مایکروسافت 291 میلیارد دلار اما ارزش بازار اپل 26 میلیارد دلار بود. تا پایان سال 2010 ارزش بازار شرکت اپل با رشد افسانهای خود به 290 میلیارد دلار رسید و از مایکروسافت که ارزش بازار آن به 234 میلیارد دلار کاهش یافته بود پیشی گرفت. از سال 2010 مایکروسافت همواره پشت سر اپل حرکت کرد و فقط یک بار توانست در دوره کرونا از اپل پیشی بگیرد اما این سبقت چندان پایدار نبود و اپل خیلی زود دوره مقام بزرگترین شرکت تکنولوژی دنیا را از آن خود کرد.
مدل کسب و کار اپل
مدل کسب و کار اپل در درجه اول حول محور فناوری و سخت افزار مصرفکننده میچرخد. این شرکت بخشهای تجاری خود را به محصولاتی مانند Macbook، Ipad، لوازم جانبی و خدمات تقسیم میکند.
لوازم جانبی شامل فروش AIRPODS، APPLE TV، APPLE WATCH، محصولات جانبی خانه مانند Beats، HoePod، IPod touch میشود.
همانطور که مشاهده میکنید ایفون پاشنه آشیل شرکت اپل است و موفقیت آیفونهایی که به بازار ارائه میشود نقش مهمی در درآمد اپل دارد. بعد از فروش ایفون، بخش خدمات بیشتر درآمد مالی برای اپل را دارد. برخلاف بخش فروش محصولات که حاشیه سود 30 درصد دارد، حاشیه سود بخش خدمات 70 درصد است.
بسیاری از خدمات اپل مانند AppleCare، iCloud، Apple Music، +Apple TV هم مدل اشتراکی دارند و کاربران برای دریافت این خدمات باید به صورت ماهانه مبالغی را به سرویس دهنده پرداخت کنند. مدل کسب و کار اشتراکی درآمدهای پایدار و قابل پیشبینی ایجاد میکند و مهمترین نکته این مدل کسب و کار تکرارشوندگی درآمد است. خریداران ایفون ممکن است هر چند سال یکبار گوشی خود را عوض کنند اما خدمات اپل را همه کسانی که ایفون دارند خریداری میکنند.
مدل کسب و کار مایکروسافت
مدل کسب و کار مایکروسافت در درجه اول حول محور نرم افزار و فضای ابری میچرخد. البته این شرکت در حوزه سخت افزار، بازیهای کامپیوتری و شبکههای اجتماعی (Linkedin) ورود کرده است.
درآمد مایکروسافت سه محور اصلی دارد:
- بهرهوری و فرایند کسب و کار: این بخش شامل office، اشتراکهای تجاری و اداری است و درآمدهای لینکدین را هم شامل میشود.
- فضای ابری هوشمند: این بخش شامل خدمات ابری مانند محصولاتی چون Azure است.
- خدمات شخصی: این بخش شامل خدماتی چون ویندوز، سیستمهای شخصیسازی شده، بازیهای کامپیوتری مانند Xbox و تبلیغات در بینگ است.
به صورت کلی درآمد عمده مایکروسافت از چهار محصول اصلی مانند خدمات ابری، مرورگر آفیس، ویندوز و بازیهای کامپیوتری است.
مدل کسب و کار مایکروسافت از اپل متنوعتر است و از منابع مختلفی کسب درآمد میکند. ویندوز و آفیس دو محصول اصلی این کمپانی است که و حتی این گزارش در صورت نبود اپل نوشته نمیشد.
مایکروسافت رقابتی 20 ساله با پلی استیشن سونی در بخش بازیهای کامپیوتری دارد و بازیهایی مانند call of duty، warcraft توسط مایکروسافت ساخته شده است.
از طرفی فضای ابری مایکروسافت بزرگترین محرک رشد این شرکت است. با توجه به دیجیتالی شدن زندگی انسان در چند سال اخیر پیشبینی میشود که بازار فضای ابری در سال 2025 به 1.3 تریلیون دلار افزایش پیدا میکند.
مقایسه عملکرد مالی اپل و مایکروسافت
بازدهی سهام اپل در سالهای اخیر بیشتر از مایکروسافت بوده است اما دلیل این بازدهی بالا بازخرید پیوسته سهام در 10 سال گذشته است. البته اگر ساختار مالی اپل را هم بررسی کنید متوجه میشوید که ساختار سرمایه مبتنی بر بدهی دارد. در مقابل مایکروسافت به دلیل مدل تجاری مبتنی بر نرمافزار خود حاشیه سود خالص بالاتری دارد.
از سال 2017 تا سال 2021 عملکرد سهام اپل افسانهای بوده است. در 5 سال گذشته درآمد اپل رشد 60 درصدی داشت و به 365.8 میلیارد دلار رسید و سود خالص آن رشد 6 درصدی داشت و به 94.7 میلیارد دلار رسید.
درآمد مایکروسافت در 5 سال اخیر 74 درصد رشد کرد و به 168.1 میلیارد دلار رسید و سود خالص آن با 140 درصد رشد به 61.2 میلیارد دلار رسیده است.