آگهی فروش خانه های وام دار این روزها بیشتر از همیشه متقاضی دارد. فعالان بازار مسکن می گویند که با کاهش شدید قدرت خرید مشتریان، بسیاری از آنها در جستجوی فایل های فروش خانه وام دار هستند تا بخشی از کسری نقدینگی خود را با وام ملک پوشش دهند. در این میان سودجویانی وجود دارند که به بهانه فروش خانه های وام دار کلاه مشتریان را برمی دارند.
نگاهی به آگهی های فروش مسکن تهران نشان می دهد که برخی اطلاعیه های مربوط به فروش مسکن وام دار گاهی بسیار جذاب و فریبنده بوده و فروشندگان مدعی می شوند که تنها با تامین یک سوم قیمت خانه می توان آن را خریداری کرد. بسیاری از این آگهی ها در مناطق غربی تهران و کرج به ویژه در محدوده اندیشه و چیتگر به چشم می خورد.
صاحبان آگهی نوشته اند که فقط با تامین یک سوم قیمت ملک می توان مابقی پول خانه را با وام و رهن ملک تامین کرد و این مساله جذب مشتریان زیادی به این آگهی ها شده است. مشتریانی که این روزها با سقوط ارزش ریال و کاهش قدرت خرید، بیشتر از همیشه به خرید اقساطی و وام روی آورده اند. با این حال باید بدانید که خرید خانه های وام دار خطرات خاص خود را دارد.
منظور از خانه وام دار چیست؟
منظور از خانه وام دار این است که فروشنده بخشی از پول خرید خانه را با گرفتن وام بانکی تامین کرده است و زمان خرید ملک، مبلغ وام از ارزش روز آن کم می شود و خریدار باید اقساط وام را بپردازد. برخی از فروشندگان ملک مدعی هستند که قسمتی دیگر از نقدینگی لازم برای خرید ملک را هم می توان با رهن و اجاره آن تامین کرد. بنابراین پولی که خریدار در نهایت باید بپردارد مبلغی کمتر از ارزش ملک است و همین مساله خانه های وام دار را به یک گزینه پرطرفدار در بازار مسکن تبدیل کرده است و معمولا متقاضیان این نوع خانه ها زیاد هستند.با این حال یک واقعیت مهم و خطرناک درباره معامله خانه های وام دار وجود دارد و آن اینکه موقع خرید، سند خانه به نام شما نمی شود و خانه های وام دار معمولا به صورت وکالتی فروخته می شود.
برای معامله وکالتنامهای ابتدا باید قولنامهای برای خرید خانه تنظیم شود. سپس صاحبخانه باید به خریدار وکالتنامه بلاعزلی بدهد که مبنی بر آن خریدار بتواند پس از تسویه بدهی باقیمانده به بانک، خانه را فک رهن کرده و به نام خود بزند.این به آن معناست که سند ملک در رهن بانک است و تا زمانی که وام را به صورت کامل تسویه نکنید سند به شما منتقل نمی شود. در واقع سند تا زمان تسویه کامل بدهی بانکی، به نام مالک قبلی است و او در هر زمان می تواند برای شما دردسرهای بزرگ ایجاد کند.
به عنوان مثال فروشنده ممکن است حتی با تسویه کامل اقساط وام، زیر بار انتقال سند به خریدار نرود یا اینکه فروشنده تا زمان تسویه کامل اقساط فوت کند که در این صورت گره های پیچیده حقوقی برای انتقال سند دامنگیرتان می شود. نکته دیگری که باید درباره خرید خانه وام دار به ان اشاره کرد این است که احتمال دارد این خانه ها چندین بار با وکالتنامه معامله شده باشد و به اصطلاح «چند دست چرخیده باشد» و دسترسی به مالک اولیه که وام بانکی به نام اوست، بسیار دشوار شود و همین مساله ابعاد حقوقی ماجرا را پیچیده تر کند. به جز این برخی سودجویان خانه های وام دار را با وکالتنامه، همزمان به چندین نفر فروخته اند.
نکات مهم برای معامله خانه وام دار
بهترین راه برای خرید خانه وام دار، انتقال وام از سازنده به خریدار است. برای انجام این کار سازنده و خریدار باید به بانک مسکن مراجعه کرده و فرمهای مربوط به درخواست انتقال وام را پر کنند. در صورتی که وام گرفته شده از محل سپرده باشد در حین انتقال وام باید 10 درصد بدهی باقیمانده یکجا پرداخت شود و در صورتی که وام از محل اوراق دریافت شده باشد مبلغی معادل یک درصد بدهی باقیمانده به عنوان کارمزد به بانک پرداخت میشود. پس از آن وام از سازنده به نام خریدار منتقل میشود و درنتیجه سازنده میتواند سند را با نامه بانک به نام خریدار بزند. البته سند تا زمان تسویه کامل بدهی همچنان در رهن بانک خواهد ماند.