- در ماهی که گذشت تورم ماهانه 2 درصد، تورم نقطهای 39.4 درصد و تورم سالانه 47.5 درصدی شد.
- تورم نقطهای 3.2 واحد درصد افزایش داشته، تورم سالانه کاهش و تورم ماهانه بدون تغییر بوده است.
- در بین کالاهای خوراکی بیشترین افزایش قیمت در محصول گوشت قرمز رخ داده است.
به گزارش بازاروما، خانوارهای کشور کالاها و خدمات مصرفی خود را در تیر ماه 2 درصد گرانتر از خرداد ماه تهیه کردند. همچنین نسبت به تیر ماه سال گذشته 39.4 درصد بیشتر هزینه کردهاند. در ماه گذشته نیز تورم 47.5 درصدی به آنها تحمیل شده است.
در بحث تورم ماهانه، انواع گوشت قرمز با تورم 5.3 درصدی در رتبه نخست قرار دارند. برخی از کالاها مثل گروههای «میوه و خشکبار»، «سبزیجات»، «آب، برق و سوخت» و «خرید وسیله نقلیه» دچار تورم منفی شدهاند.
در تورم نقطهای قیمت محصولات تیر ماه امسال را نسبت به تیر ماه سال گذشته مقاسیه میکند. گوشت قرمز با تورم حدود 79 درصدی بیشترین تورم را نسبت به دیگر کالاها دارد. این تورم یعنی یک خانوار برای خرید یک کیلو گوشت 79 درصد بیشتر از پارسال پرداخت کرده است. روغن و چربی که سال گذشته رکورددار تورم بود، امسال آمار عجیبی را ثبت کرده و تورم 0.4 درصدی دارد.
رشد قیمت روغن در سال 1401 به حدی بالا بود که اگرچه رتبه خود را در تورم نقطهای از دست داده اما همچنان پرچمدار بیشترین تورم سالانه است. این گروه از کالاهای خوراکی در 12 ماه منتهی به تیر ماه امسال تورم 145.2 درصدی را از آن خود کرده است. کمترین تورم سالانه نیز با رقم نزدیک به 16 درصدی به گروه ارتباطات تعلق میگیرد.
بین خانوارهای روستایی و شهری نیز تورم جور دیگری عمل میکند، به نحوی که روستانشینان تورم بیشتری را تحمل کنند، تورم این خانوارها از متوسط کشوری هم بیشتر است. در حالی که شهرنشینان تورم سالانه 46.8 درصدی دارند، کسانی که در روستا زندگی میکنند باید 51.6 درصد تورم را تحمل کنند.
دهک اول، فقیرترین دهک جامعه است و دهک دهم غنیترین آن. براساس دادههای مرکز آمار ایران فقرا برای مصرف خوراکیها و آشامیدنیها تورم 67.2 درصدی دارند که نسبت به دهک دهمیها بیشتر است. اما از سوی دیگر برای کالاهای غیرخوراکی تورم کمتری به آنها تحمیل میشود.