به گزارش بازاروما، بورس در یک ماه گذشته روندی خنثی داشت و بازار منتظر روی کار آمدن تیم جدید دولت است. در چنین شرایطی سئوال اصلی این است که بورس بعد از روی کار آمدن دولت پزشکیان چه وضعیتی پیدا خواهد کرد؟
ایمان رئیسی، کارشناس بازار سهام در گفتگو با بازاروما در رابطه با واکنش بازار به روی کار آمدن دولت پزشکیان گفت: در کوتاه مدت و از آن روز اول، بازار واکنش مثبت نشان داد اما فعلا بازار منتظر است تا سیاستهایی که در قبال بازار سرمایه گرفته میشود، که مهمترین آنها نرخ بهره، نرخ خوراک، هزینههای شرکتها مثل گاز، برق، آب و هزینه انرژیای که دارند، قطعی انرژی که اتفاق میافتد که برای صنایع در سال های اخیر بوده و بازار منتظر است ببیند که چه تصمیمها و سیاستهایی برای این موضوعات اتخاذ میشود. بحث نرخ دلار نیما و بحث تکنرخی شدن ارز هم قطعا تأثیرگذار است. بازار منتظراست ببیند که چه تصمیمهایی گرفته میشود.
این کارشناس در رابطه با وضعیت متغیرهای کلان تاثیرگذار روی بورس مثل نرخ بهره، نرخ دلار و شرایط سودسازی شرکتها، کدام گروه ها و تاثیر این متغییرهای در وضعیت بازار گفت: بحث نرخ نیما، اگر که وضعیت تغییر کند به نظر میرسد که گروه فلزات تغییر اساسی داشته باشند. داستان خودروییها اگر به حقیقت بپیوندد بعد از این همه گفتند، واگذاری خودروسازها و بحث تجدید ارزیابی آنها و حالا گروه خودرویی هم این گروه مستعدی باشد برای این که تا آخر سال بازدهی خوبی دهد.
ایمان رئیسی در رابطه با وضعیت بازار در هفته پیشرو گفت: متعادل، بازار در هفته آینده منتظر است که ببیند چه اتفاقی خواهد افتاد.
بازار منتظر اقدام است
مریم محبی، کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با بازاروما در رابطه با واکنش بازار نسبت به پزشکیان در بلندمدت گفت: در کوتاه مدت که واکنش خود را به بازار داد و تقریبا استقبال کرد و چون ذات آن کوتاه مدت بود، ادامه دار هم نبود. اما در بلند مدت، به عملکرد آقای پزشکیان، به اینکه چه کابینه ای میچیند، چه افرادی را معرفی میکند و چه رویکردی خواهند داشت، بستگی دارد. با توجه به اینکه آقای پزشکیان در مراسم دفاع، تمامی مناظرهها و درصحبتها هنوز خط مشخصی رو مشخص نکردهاند، به جز تأکید روی دو یا سه نکته، مثلا حمایت ایشان از ارتباط تجاری بین الملل. اینها در حال حاضر فقط در حد یک شایعه، رویا و آرزو است. بازار دیگر منتظر اقدام است. یعنی اقدامات آقای پزشکیان و رویکرد کابینه مشخص میکند که بازار چه واکنشی نشان خواهد داد و چون اینها هنوز مشخص نیست، به نظر در حال حاضر نمیشود پیشبینی کرد که بازار با سیاستهای آقای پزشکیان و در برابر رفتار اقتصادی و سیاسی او چه واکنشی نشان خواهد داد.
او با توجه به وضعیت متغیرهای کلان تأثیرگذار روی بورس مثل نرخ بهره دلار و شرایط سودسازی شرکتها در رابطه با صنایع برتر گفت: وضعیت حاکم بر بورس به نظر من از رویکرد سنتی تغییر کرده است. مثلا قبلا منتظر بودیم نرخ بهره تغییر کند که بگوییم که اثرش بر صندوقها، بر گروه پتروشیمی بر صنایع سیمانی و … چیز مشخصی است. مثلا زمانی که در رابطه با ناترازی گاز و برق صحبت میکردیم، میگفتیم این گروه ها بیشتر از این ناترازی ها تأثیر میگیرند. اما به نظر من در حال حاضر رویکرد بازار ارز سنتی تغییر کرده و دیگر نمیشود گروهها را همراستا با هم تحلیل کرد بلکه باید شرکتها را با هم تحلیل کرد. یعنی بیاییم از رویکرد سنتی قبل استفاده کنیم. مثال میزنم، زمانی که بحث کمبود برق در کشور مطرح میشود، یکی از گروههایی که تأثیر میگیرند، گروه سیمانی است. حالا باید دید که در گروه و شرکتهای سیمانی کدامشان میتوانند مقاومت بیشتری در برابر اختلالات اقتصادی که در کشور پیش میآید، داشته باشند . بنابراین اگر بخواهم جمع بندی کنم، که در حال حاضر یا کلا با رویکرد تحلیلی جدید، نمیتوان گروهها را همراستا با هم تحلیل کرد، بلکه باید شرکتی نگاه کرد و دید شرکتها چه سیاستهایی را در شرایط مختلف اقتصادی و در زمان تغییرات مولفههای کلان اقتصادی، خواهند داشت.
او در رابطه با وضعیت بورس در هفته آینده گفت: هفتهی آینده را هفته مثبت ارزیابی نمیکنم، اما این منفیها، منفی های شدید هم نخواهند بود. به نظرم بازار کمی به سمت «تعادل» تمایل دارد. حالا این تعادل میتواند چند واحد بازار را منفی کند اما فعلا انتظار رشدهای خوب در بازار را ندارم.
چه تیمی سرکار میآیند؟
پیام الیاسکردی، کارشناس بازار سهام در گفتگو با بازاروما در رابطه با واکنش بازار به روی کار آمدن پزشکیان در بلندمدت گفت: شنبه سه هفته گذشته یعنی 16 تیرماه که آقای پزشکیان انتخاب شدن و رئیس جمهور منتخب ما بودند، واکنش بازار، واکنش مثبتی بود اما یک روز فقط این واکنشها دوام داشت و بعد از آن دیگر واکنش مثبتی از بازار ندیدیم. بازار آرام آرام به سمت منفیشدن رفت. به نظر میرسد که بازار سرمایه منتظر واکنش آقای پزشکیان و دولت آقای پزشکیان به مقوله بازار سرمایه مسئله بسیار مهمی است که متاسفانه تا الان واکنشی نسبت به بازار سرمایه نداشتند و صحبتی در رابطه با بازار سرمایه نکردند و ما نمیدانیم برنامهریزی برای حوزه سرمایه چیست. قاعدتا بازار سرمایه با آقای پزشکیان میتواند بهتر عمل کند تا با کاندیداهای دیگر ریاست جمهوری و دلیل واکنش روز شنبه این بود ولی بقیه ماجرا به اولین تیم اقتصادی ایشنان که شامل وزیر اقتصاد، رییس سازمان برنامه و بودجه، رئیس بانک مرکزی، رئیس سازمان بورس و این تیمی که خواهیم داشت. بازار باید اینها را ببیند تا دید چه کسانی میخواهند بر سر کار بیاند و چه اهدافی دارند.
او با توجه به وضعیت متغیرهای کلان تأثیرگذار روی بورس مثل نرخ بهره دلار و شرایط سودسازی شرکتها در رابطه با صنایع برتر گفت: الان واقعا هیچ چیز مشخص نیست. الان اگر صحبت هم کنیم، صحبت غلطی است. بازار هم همین حس را دارد که هیچ اتفاقی نیفتاده و اصلا مشخص نیست. برای همین اگر بخواهیم زودتر از موعد تصمیمگیری دوستان و واکنش دوستان صحبت کنیم، به نظر من تیرمان به خطا رفته است. باید منتظر بود و دید دولتی جدیدی که هفته آینده که دیگر تحلیف انجام میشود و سر کار میآید و باید تصمیمگیری کند. متغیرهای ما به زودی قابل واکنش نیستند. یعنی به نظر میرسد تا دو یا سه ماه آینده هم همین متغیرها، متغیرهای ثابتی باشند و تغییر نخواهد کرد. قاعدتا به خاطر همین گروه و یا به قول معروف سهم خاصی مد نظرم برای آیندهای نه چندان دور نیست. حالا در آینده دراز مدت که قاعدتا عوض خواهد شد.
او در رابطه با وضعیت بورس در هفته پیشرو گفت: من فکر کنم بورس ما دو قسمتی خواهد شد. احتمالا هفته آینده، اوایل هفته روند معاملات ما کمحجم و کمرمق است ولی احتمالا پایان هفته، فکر میکنم مدرسه هم واکنش مثبتی خواهد داشت. من به آینده بازار سرمایه، هفته آینده و هفته بعدش بسیار خوشبین هستم و فکر می کنم که اتفاقات خوبی را در میانه هفته آینده و هفته بعد آن داشته باشیم.