- برجام دیگر کارآیی ندارد.
- عربستان «غنیسازی» را برای امتیازگیری میخواهد.
- ۵۰ درصد راکتورهای تحقیقاتی توسط خانمها اداره میشوند.
به گزارش بازاروما، معاون سازمان انرژی اتمی با اشاره به مساله اقتصاد در سازمان انرژی اتمی گفت: هنوز از صنعت هستهای ثروت زیادی به دست نیامده است. این صنعت آنقدر که باید و ظرفیت دارد، از لحاظ درآمدزایی رشد نکرده است. ما حتما نسبت به هزینههای پژوهش و پروژهها فکر و محاسبه اقتصادی میکنیم. تحقیق در مرز دانش نباید باعث شود از خدماترسانی به صنعت داخلی و مردم غافل شویم. در حال حاضر ما ۲۰ درصد توانمان را روی تحقیق و پژوهش متمرکز کردیم.
امیرحسین فقهی بر ضرورت همکاری با آژانس و استفاده از ظرفیتهای این نهاد تاکید کرد و گفت: سطح همکاری ما با آژانس افزایش یافته است و سازمان انرژی اتمی ایران باید بیش از پیش نسبت به مشارکت و همکاری با آژانس اقدام کند و سعی کند از این طریق دستاوردهایش را به دنیا معرفی کند. آنها تمام اقدامات و مقالات علمی و اشخاصی که در حوزههای مختلف کار میکنند را می شناسند، از این رو فعالیت ما روشن و شفاف است. معتقدم باید فضا را باز کنیم؛ علاوه بر اینکه از مزایای این نهاد و همکاری با آن بهرهمند میشویم، نخبگان کشور هم کمتر نگران میشوند که فعالیت در حوزههای هستهای ممکن است آنها را محدود کند. متاسفانه فضاسازیها درباره فعالیتهای هستهای ایران به گونهای بوده است که افراد فعال در این حوزه نگرانند بهطور شفاف و علنی بگویند که در این صنعت کار میکنند. رئیس پژوهشگاه علوم و فنون هستهای
اقتصاد صنعت هستهای آینده روشنی دارد
فقهی در ادامه در پاسخ به اینکه روشن است بخش خصوصی و بسیاری از سرمایهگذاران حاضر نیستند در این صنعت به خاطر حواشی سیاسی و امنیتیاش یا تهدید تحریم وارد شوند، اظهار کرد: ده سال پیش کسی فکر نمیکرد شرکت خصوصی فعال در حوزه هستهای داشته باشیم ولی برخی از دانشجویان و محققان آمدند و با همه نگرانیها در این حوزه شرکت زدند و الان دارند به خوبی کار میکنند. مثلا سایت پرتودهی فقط در اختیار دولت بود اما برخی افراد آمدند ریسک کردند و اولین سایت پرتودهی خصوصی را ساختند. آدمها با دانش پایین از ورود به این عرصه میترسند اما مطمئنم کم کم به این حوزه وارد میشوند، چرا که بسیار جذاب و سودده است. الان شرکتهایی هستند که دستگاه ایکس ری، شتابدهنده یا تجهیزات بازرسی کانتینر میسازند یا در صنعت نفت و گاز فعال هستند و این کارها توسط بخش خصوصی در حال انجام است. از این رو معتقدم اقتصاد صنعت هستهای رو به رشد است و آینده روشنی دارد.
در حوزه آب سنگین هم تحقیقات دارد؟
وی گفت: اصل تحقیقات آب سنگین در مجتمع خنداب انجام میشود. خوشبختانه الان با توجه به میزان تقاضاها برای آب سنگین و مشتقات آن در بین کشورهای مختلف وضعیت این صنعت خوب است و نشان میدهد که کار به خوبی پیش میرود. پیشبینی این است که برخی داروهایی که مبتنی بر هیدروژن سبک هستند اگر با دوتریم، عنصر سنگین آب ساخته شوند خواصشان تقویت و اثربخشیشان بیشتر میشود. حدود ۲۰۰ محصول پایین دستی از آب سنگین تولید شده است و در حال فروش آنها هستیم. دیگر در آب سنگین خام فروشی نمیکنیم. کشورهای زیادی از جمله روسیه از خریداران آب سنگین ایران هستند و در آینده شاهد رشد روز افزون تقاضاها در این حوزه خواهیم بود.
نیروگاه اتمی وابستگی ایجاد میکند؟
رئیس پژوهشگاه علوم و فنون هستهای با اشاره به ساخت نیروگاههای اتمی در حاشیه خلیج فارس و اهمیت در اختیار داشتن نیروی انسانی مورد نیاز، تصریح کرد: ما به نیروی انسانی قابل توجهی برای ساخت و راهاندازی نیروگاههای اتمی نیاز داریم. نزدیکترین استانی که به لحاظ علمی سرآمد است، استان فارس است. این سرمایه انسانی بهتر است بومی و نزدیک به منطقه خلیج فارس باشد و استان فارس به این شکل به مرکز تربیت و توسعه نیروی انسانی نیروگاههای اتمی تبدیل خواهد شد. متاسفانه با وجود اینکه از قبل انقلاب میخواستند در شیراز یک راکتور بسازند، این امر محقق نشد. بعد از انقلاب هم یک فضایی ایجاد شد که دانش هستهای غربی است و وابستگی ایجاد میکند و دنبالش نرفتیم. این رویکرد خیلی ما را عقب انداخت. بعدها آدمهای علمی آمدند و گفتند انرژی اتمی چیز خوبی است و اگر انجام ندهیم دیگر آن را به ما نمیدهند و خیلی نیاز است و این شد که به سمت دانش و تکنولوژی هستهای رفتیم. اما جای تعجب دارد که بگویم هنوز برخی مسئولان این حرف را میزنند که نیروگاه اتمی خوب نیست و وابستگی ایجاد میکند!
فقهی در پاسخ به اینکه ساخت راکتور استان فارس در چه مرحلهای است؟ اظهار کرد: الان در مرحله تخصیص زمین است و انشاءالله استان فارس با ما همکاری کند، کار به سرعت پیش میرود. مراحل طراحی آن انجام شده است. نمونه آن در تهران بود و قرار است عین همان را در فارس بسازیم.
۵۰ درصد راکتورهای تحقیقاتی توسط خانمها اداره میشود
معاون اسلامی گفت: الان ۵۰ درصد راکتورهای تحقیقاتی ما توسط خانمها اداره میشوند و درصد قابل توجهی از مدیران ما خانم هستند. آقای گروسی که اخیرا به ایران آمده بودند در مراسمی حضور پیدا کرد و کارکنان سازمان هم بودند و تعداد قابل توجهی از زنان شاغل در سازمان به ویژه محققان ما هم بودند. گروسی از دیدن آنها شگفتزده شده بود. البته قبول دارم مشکلاتی در کشور هست اما به این معنا نیست که خانمها در عرصههای علمی و پژوهشی حضور ندارند.
عربستان «غنیسازی» را برای امتیازگیری میخواهد
امیرحسین فقهی در ادامه این گفتوگو در پاسخ به این پرسش که عربستان اخیرا شرط هستهای در اختیار داشتن «غنیسازی مستقل» را برای عادیسازی روابطش با رژیم صهیونیستی به آمریکا اعلام کرده است، فکر میکنید آمریکا چنین اجازهای را به این کشور بدهد و اساسا با غنیسازی در عربستان موافق هستید؟ گفت: به نظرم عربستان با دو هدف این مساله را دنبال میکند. اول اینکه این کشور غنیسازی در معنای علمی و فنی نمیخواهد، بلکه میخواهد با آن در منطقه امتیازگیری کند، دوم اینکه به روحیه پادشاهان و مسئولان این کشور برمیگردد. به هر حال آنها دنبال این هستند که ابزارهای مختلف قدرت را در دست داشته باشند اما در شرایط فعلی معتقدم عامل اول برای اعلام این درخواست مهمتر است. این درخواست برای داشتن دانش و تکنولوژی هستهای و غنیسازی نیست بلکه عاملی برای بازدارندگی است.
فقهی با بیان اینکه «شاه آن باشد که در خود شه بود، نی به لشکرها و مخزن شه شود.» اظهار کرد: من در عربستان نمیبینم که بخواهد مستقل و بدون وابستگی به کشوری مثل ایران به سراغ غنیسازی برود. به علاوه سطح رفاه در این کشور آنقدر است که بعید میدانم آن را رها کنند و به سمت کار سخت فنی با پرتو بروند.
در دولت فعلی انتظار برای برجام دیگر جایی ندارد
وی درباره آینده برجام گفت: برجام دیگر کارآیی ندارد و بیشتر از همه برای اروپاییها و آمریکا این کارآیی از بین رفته است. هدف از برجام بنا بر آنچه غربیها مدعی هستند ایجاد وقفه در صنعت هستهای ایران بوده است و اطمینان از اینکه ایران به سمت ساخت سلاح نمیرود، الان دیگر کل دنیا به این نتیجه رسیده که ایران دنبال ساخت سلاح نیست و اینکه اصلا دیگر امکان متوقف کردن ایران وجود ندارد.
معاون رئیس سازمان انرژی اتمی ادامه داد: عقلای غربیها این واقعیت که ایران را نمیتوان متوقف کرد، فهمیدهاند. یک زمانی تمام کارها را متوقف کرده بودیم که برجام بیاید و به معنای واقعی کلمه منتظر بودیم از گشایشهایی که در برجام وعده داده شده بود، منفعت ببریم اما در نهایت چه شد؟
فقهی با بیان اینکه در دولت فعلی انتظار و نشستن برای برجام دیگر جایی ندارد، گفت: این امید که توافقی میشود و وضعیت اقتصادی به واسطه آن بهتر میشود، دیگر نیست. هیچ کشوری برای کشور دیگر دلسوزی نمیکند. برجام دیگر کارکرد لازم را برای غرب ندارد و ما هم باید موضوع دیگری مثلا منافع اقتصادی مشترک را موضوع مذاکره کنیم. معتقدم موضوع هستهای دیگر قابل بحث نیست.
معاون اسلامی تاکید کرد: آن سختی که نباید میکشیدیم و تحریمی که نباید میشدیم اتفاق افتاد. دیگر یاد گرفتیم در سختی چگونه زندگی کنیم، البته قشری از مردم فشار زیادی را تحمل میکنند و باید به این بخش توجه ویژه شود.
ما جنگی با دنیا نداریم
وی در پاسخ به این که جهش صنعت هستهای کشور در صورت باز شدن فضای سیاسی در چه سطح و سرعتی خواهد بود؟ اظهار کرد: در چنین شرایطی حتما سهممان از سبد انرژی کشور طی ده سال به ۲۰ درصد میرسد. اشتغال به شدت در این صنعت و کل کشور افزایش مییابد و به واسطه توسعه صنعت هستهای «مهندسی» کشور رشد پیدا میکند و با صنایع دیگر ارتباطات بیشتری برقرار میکنیم.
فقهی خاطرنشان کرد: تعامل با دنیا امر مثبت و خوبی برای هر صنعتی به ویژه هستهای است. باید به سمت تعامل برویم. هر کس نگران حمله ایران به کشور دیگری است، به تاریخ ۳۰۰ سال گذشته ایران نگاه کند که کجای تاریخ چنین تجربهای وجود دارد؟ ما جنگی با دنیا نداریم، اتفاقا به نفع دنیا است با ایران کار اقتصادی کند.
منبع: ایسنا