- واشنگتن از دیپلماسی در قبال برنامه هستهای ایران استقبال میکند.
- آمریکا گفت احیای مذاکرات به ایران بستگی دارد.
- رویکرد دولت آمریکا دیپلماسی، فشار و بازدارندگی است.
به گزارش بازاروما، متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز سهشنبه به وقت محلی در نشستی خبری در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه اگر توافق تبادل زندانیان میان تهران – واشنگتن به خوبی پیش رود، آیا آمریکا به فکر احیای مذاکرات هستهای با ایران خواهد بود؟ گفت: فکر میکنم آنچه در آینده خواهد بود در نهایت به ایران و تصمیمی که خواهد گرفت، بستگی دارد.
میلر با بیان اینکه آزادی زندانیان و احیای مذاکرات هستهای «دو مساله جداگانه» هستند، با تکرار ادعاهای واشنگتن گفت: ما بر محدود کردن توانایی هستهای ایران و فعالیتهای بیثباتکننده این کشور متمرکز و متعهد به جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای هستیم.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در ادامه ادعاهایش افزود: ما همیشه اعلام کردهایم که از دیپلماسی برای حل این مساله حمایت میکنیم. اما اگر به اقدامات ایران توجه کنید آنها بهطور کامل با آژانس بینالمللی انرژی اتمی همکاری نمیکنند و این نشان میدهد که آنها اقدامات لازم را در این مرحله انجام نمیدهند.
میلر اضافه کرد که واشنگتن به همراه سایر کشورهای عضو شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی بار دیگر از ایران به صراحت میخواهد بهطور کامل با آژانس همکاری کند.
ایران آماده است بر مبنای سند سپتامبر مذاکره کند
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه روز یکشنبه در نشستی با حضور جمعی از استادان رشته علوم سیاسی و روابط بینالملل دانشگاهها در مرکز مطالعات سیاسی و بینالمللی وزارت امور خارجه اعلام کرد: ما امروز در نقطه توافق موقت قرار نداریم و آنچه اتفاق افتاده، بازپسگیری عزتمندانه داراییهای ملت ایران در دو نوبت، از انگستان و کره جنوبی بوده است.
وزیر خارجه ایران افزود: جمهوری اسلامی ایران آماده است تا با حفظ خطوط قرمز، برای احقاق حقوق حقه ملت ایران و لغو تحریمها بر مبنای سند سپتامبر مذاکره کند، اما به آن اکتفا نکرده و همزمان به صورت جدی بیاثر کردن تحریمها را در دستور کار خود قرار داده است.
گزارش کامل این نشست را از اینجا بخوانید.
دیپلماسی، فشار و بازدارندگی
دولت دموکرات کنونی آمریکا برای خروج از بنبستها در عرصه سیاست خارجی، رویکرد «دیپلماسی، فشار و بازدارندگی» را در دستور کار قرار داده تا تنشهای موجود و احتمالی را در منطقه و در قبال جمهوری اسلامی ایران تا زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری این کشور در نوامبر ۲۰۲۴ به زعم خودش «کنترل» کند.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا ۲۴ مردادماه امسال در جمع خبرنگاران، رویکرد کلی واشنگتن را در قبال ایران «دیپلماسی، فشار و بازدارندگی» اعلام کرد اما منابع دیپلماتیک غربی ادعا میکنند که کاخ سفید در تلاش است «تاکتیک کنترل تنشها» را تا پیش از انتخابات ۲۰۲۴ به دلیل منافع و نیاز خود هم در قبال ایران و هم منطقه اجرا کند. به گفته آنها، کاخ سفید در این راستا برای تامین منافع و نیازهای حزب دموکرات میکوشد اقدامات و توافقات محدودی داشته باشد تا جایگاه دموکراتها را در رقابتهای انتخاباتی پیشرو در مقابل جمهوری خواهان تحکیم بخشد.
یک دیپلمات غربی که خواست نامش بیان نشود، درباره این رویکرد دولت آمریکا تا پیش از انتخابات ۲۰۲۴ گفت: بهنظر میرسد دولت بایدن در فرصت یکساله پیشرو، به دنبال ایجاد بحران جدیدی نیست بلکه در پی «کنترل» تنشهای فعلی با بهرهمندی از همه ظرفیتها و ابزارهای سیاسی موجود است تا هم به منافع مدنظر دست یابد و هم بخشی از شعارهای انتخاباتی دوره نخست ریاست جمهوری خود را تحقق بخشد.
این دیپلمات غربی در عین حال تصریح کرد: البته دولت آمریکا در این فرصت یکساله به دنبال حل «واقعی» مسائل و حتی «توافقهای بزرگ» نیست زیرا عملا امکان آن وجود ندارد بلکه صرفا در پی «اقدامات مقطعی و تاکتیکی» در قالب توافقهای «محدود» است.
منبع: ایرنا