- درآمد روزانه برخی سالنهای زیبایی در شمال تهران به 120 میلیون تومان میرسد.
- بررسیهای میدانی نشان میدهد که تقاضا برای خدمات زیبایی افزایش پیدا کرده است.
- افزایش تقاضا به کاهش سطحی قیمت منجر شده است.
به گزارش بازاروما، اگرچه آمار دقیقی وجود ندارد اما بررسیهای میدانی بازاروما نشان میدهد که تقاضا برای خدمات زیبایی در تهران بسیار بیشتر از گذشته شده است. همین تقاضا انباشته باعث شده تا قیمت خدمات زیبایی در تهران نسبت به گذشته کاهش پیدا کند و تعداد سالنهای زیبایی در تهران روز به روز افزایش پیدا کند.
سالن زیبایی مانند سوپرمارکت در همه سطح شهر حضور دارند. در کمتر خیابانی در تهران میتوان قدم زد و سالن زیبایی در آن محدوده ندید. یکی از دلایل رشد تعداد سالنهای زیبایی افزایش تقاضا برای خدمات زیبایی است اما دلایل دیگری مانند آسان بودن یادگیری این حرفه هم تاثیر زیادی در سیل مهاجرت بانوان به این شغل وجود دارد. به همین بهانه خبرنگار بازاروما برای بررسی وضعیت کسب و کار سالنهای زیبایی به صورت میدانی به محلههای الهه، سعادتآباد، فرشته، ستارخان و بریانک رفته و مشاهدات خود را روایت میکند.
رشد قارچی در محلات پایین شهر
پایینتر از تونل توحید معادلات فرق میکند. تعداد سالنهای زیبایی به شدت بیشتر از محلههای بالای تونل است. سالنهای آنجا عمدتا کوچک، قدیمی ساخت با دکوراسیون دست دوم و ارزان قیمت است. آماری وجود ندارد اما به صورت چشمی در محله بریانک و اطراف آن حداقل 20 سالن زیبایی وجود دارد. اکثر این سالنها چندین سال است که کار میکنند و این موضوع نشان میدهد که کسب و کار این سالنها بد نیست که توانایی بقا در این شرایط را دارند.
تعداد سالنهای زیبایی در محلات پایین تونل توحید مانند بریانک و هلال احمر زیاد است. قیمت خدمات زیبایی در این منطقه به همین نسبت کاهش پیدا کرده است. قیمت آرایش عروس در سالنهای زیبایی محلاتی چون بریانک حدود 5 میلیون تومان است اما یکی از سالنداران این منطقه به خبرنگار بازاروما میگوید: «ما عروس خیلی کم داریم. مشتریان ما بیشتر برای برداشتن ابرو و رنگ کردن مو به سالن میآیند. خداروشکر تعداد مشتریان زیاد است اما این روزها هیچکس خدمات گران استفاده نمیکند و صرفا کارهای معمولی را به سالنهای زیبایی میسپارند.» بررسیهای بازاروما نشان میدهد که بسیاری از سالنهای زیبایی محدوده بریانک تابلو ندارند و بدون مجوز فعالیت میکنند.
از تونل توحید به سمت شمال که حرکت کنید یکی از اولین محلهها ستارخان است. سالنهای زیبایی این محدوده زیبایی بیشتری دارند و به لحاظ تراکم این منطقه سالن کمتری نسبت به محلات پایین تونل توحید دارد اما این سالنها عمدتا بزرگ و شیک به نظر میرسند. قیمت خدمات آرایشی در این سالنها چندان از بریانک بیشتر نیست. یکی از سالنداران این محدوده به خبرنگار بازاروما گفت: «آراش عروس به صورت ویایپی 8 میلیون و به صورت معمولی 7 میلیون تومان است. مشتری عروس کم داریم اما ماهی حداقل دو تا مراجعه برای عروسی داریم. بیشتر افراد برای کار ناخن و رنگ کردن مو به ما مراجعه میکنند. ترمیم ناخن دست 500 هزار تومان قیمت دارد و رنگ مو بسته به مواد اولیه بین 2 تا 5 میلیون تومان متغییر است. درآمد ما خداروشکر بد نیست. در یکسال گذشته قیمتها را خیلی افزایش ندادیم اما مشتریان ما بیشتر شدند.»
کار لاکچری و درآمدهای میلیاردی
واقعیت این است که در مناطقی مانند الهیه و فرشته موفق به گفتگو با مدیرسالن زیبایی نشدیم و به اجبار به گفتههای منشی سالن اکتفا کردیم. در یکی از سالنهای زیبایی فرشته که در تبلیغات خود از بازیگران و چهرههای سرشناس هم استفاده کرده بود نرخهای نجومی کاملا عادی بود. آرایش عروس بین 20 تا 35 میلیون تومان با توجه به مدلهای انتخابی انجام میشود و مشترین ویآیپی این سالن که مجاز به استفاده از همه خدمات بودند ماهانه 40 میلیون تومان پرداخت میکردند. به گفته منشی این سالن زیبایی، درآمد این سالن به طور میانگین روزانه 120 میلیون تومان است و در مناسبتهای خاص این درآمد به 200 میلیون تومان به صورت روزانه هم میرسد.
قیمت کاشت ناخن در سالنهای فرشته حدود 1.5 میلیون تومان و در سالنهای شهر ری 350 هزار تومان است و حتی گاهی طراحی ناخن در سالنهای فرشته به 10 میلیون تومان هم میرسد.
هجوم برای زیبایی
شاید تصور این باشد که با وجود این نرخهای بالا استقبال زیادی از خدمات زیبایی نمیشود. اما به گفتهی مدیران این سالنهای مرکز و بالای شهر بطور میانگین روزانه تعداد عروسها از 2 تا 15 نفر متغییر است. مدیر یکی از سالنهای سعادتآباد میگوید: «اینکه در روز چند نفر عروس داشته باشیم بستگی به ساعت خروج آنها دارد. اگر ساعت خروج عروسها متفاوت باشد تعداد به 15 نفر هم میرسد. اما به طور میانگین روزانه به 10 عروس خدمات میدهیم.»
به گفتهی سالنداران برای دیگر خدمات آرایشی اعم از ناخن، مژه، مو و … به قدری تقاضا وجود دارد که برای سالنهای زیبایی صرفه زیادی دارد. مدیران سالنهای زیبایی به این اشاره میکنند که حتی دختران نوجوان هم به قشر مشتریان این سالنها اضافه شدهاند و این خود نقطهی عطفی برای میزان تقاضای خدمات آرایشی در جامعه است. این تقاضا در روزهای منتهی به آخر سال به اوج خود میرسد به طوریکه ارائه دهندهی خدمات آرایشی ادعا میکنند که نوبت دهی برای این موقع از سال را از دو تا سه ماه قبل تر انجام میدهند و بخش زیادی از درآمد سالانهی خود را در همین مدت کسب میکنند.
چوب لای چرخ فعالان زیبایی
چند ماه پیش سازمان فنی و حرفهای کشور که زیرمجموعه وزارت کار است، بیسروصدا بخشی از زنان آرایشگر به خصوص ناخن کاران و مژه کاران را در بازار کار با محدودیت همراه کرد. پیش از این استانداردهای آموزشی در رشته ناخن و مژه تحت عنوان سند حرفه در پورتال سازمان فنی و حرفهای کشور بارگذاری شده بود و به تبع آن آموزشگاههای آزاد نسبت به تعریف دوره، اخذ شهریه و اجرای دوره اقدام میکردند اما حالا این استانداردها یکباره و بدون اطلاع قبلی به استانها، از پورتال سازمان فنی و حرفهای کشور حذف شده است و کارآموزانی که دوره آموزش خود را به پایان رساندهاند، امکان معرفی به آزمون صلاحیت حرفهای را ندارند و بلاتکلیف ماندهاند. سازمان فنیوحرفهای کشور که زیرمجموعه وزارت کار است، بیسروصدا امکان دریافت مجوز فعالیت برای ناخن کاران و مژه کاران را متوقف کرده است. آرایشگران میگویند که بدون این مجوز نه تنها رسما امکان کار آرایشگران جدید در زمینه ناخن و مژه وجود ندارد که آرایشگران قدیمی در این رشتهها دیگر نمیتوانند فعالیت رسمی در آرایشگاهها داشته باشند و ناچار هستند بهصورت زیرزمینی فعالیت کنند.
با توجه به بررسی میدانی بازاروما از سالنهای زیبایی شهر تهران و درآمدهای نجومی این حوزه، به نظر میرسد دیگر کسی نمیتواند با حذف یک مجوز از سازمان فنی و حرفهای مانعی برای سالنهای زیبایی و فعالان این حوزه ایجاد کند. عدم صدور مجوز برای این کسب و کارها نه تنها جلوی فعالان این حوزه را نمیگیرد، بلکه صرفا این کسب و کار را زیرزمینی میکند و اینگونه دیگر نظارتی هم روی این بازار نیست. بررسیهای بازاروما نشان میدهد همین حالا بسیاری از آرایشگران مجوز سازمان فنی و حرفهای را ندارند و به صورت تجربی این حرفه را یاد گرفتند و بسیاری از سالنهای زیبایی هم در همین شرایط به صورت زیرزمینی فعالیت میکنند.
خبرنگار: فاطمه زارع